În săptămâna 27 iunie-3 iulie au fost confirmate 143 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în raportarea săptămânală. Situația prezentată de reprezentanții instituției vine în contextul în care numărul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 este în crește, în România.  Vorbim despre o dublare a numărului de infectări, de la o săptămână la alta, lucru recunoscut chiar de ministrul Sănătății, deputatul PSD Alexandru Rafila. În aceste condițiile în care cifrele se mențin, specialiștii recomandă din nou portul măștii la interior. 

Astfel, până la data de 3 iulie au fost confirmate 6.264 de cazuri de infecţii cu varianta Omicron a SARS-CoV-2. Dintre acestea, la 2.845 a fost detectată sub-varianta BA.2, ceea ce reprezintă un procent de 45%, relatează Agerpres.

Vestea bună – potrivit raportului INSP – este că în săptămâna respectivă nu a fost detectată sub-varianta BA.4 la niciun caz.

În schimb, la 21 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5. Până în prezent la 58 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (0,93%).

Până la data de 3 iulie, au fost raportate 14.590 de secvenţieri, dintre care 143 în săptămâna 27 iunie – 3 iulie.

Cele 143 de secvenţieri au fost raportate de INSP (117) şi Institutul „Matei Balş” (26).

Potrivit INSP, până la data de 3 iulie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 96%.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala