Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, că românii din Africa de Sud, dar și alti cetățeni din blocul comunitar vor fi aduși în România luni. Acesta a mai declarat că nu știe încă dacă vaccinurile sunt rezistente în fața tulpinii OMICRON și că este doar o problemă de timp până când va fi identificat și la noi primul caz cu această variantă.

‘’Vom trimite un avion care va pleca pe ruta București, Mombasa, Pretoria și retur București. Acesta va urma să aducă cetățenii români, dar vom oferi și un număr de locuri pentru cetățenii ai altor tari din blocul comunitar”, a declarat Raed Arafat, la finalul ședinței de guvern de astăzi,

Acesta a mai declarat că hotărârea de guvern de astăzi a fost necesară pentru a stabili interdicțiile pentru persoanele care vin din Botswana, Mozambic, Africa de sud și Malawi.

„Doar românii care vin din această zonă pot intra în tara, dar vor fi testati și vor trebui să intre în carantină”, a spus Arafat.

Raed Arafat a făcut și unele lămuriri privind accesul la parada de 1 Decembrie.

‘’La evenimentul din 1 decembrie, de Ziua Nationala, certificatul verde va fi cerut doar în zona unde sunt oficialitățile, în zona special delimitată. În rest, oamenii pot participa la paradă, iar singura regula este să poarte masca și să respecte distanțarea sociala. Deci, repet, certificatul verde va fi obligatoriu doar pentru zona oficială”, a spus Raed Arafat.

Totodata, acesta a spus ca momentan nu se stiu foarte bine simptomele provocate de aceasta noua tulpina si nici daca vaccinurile vor fi 100% eficiente in fata acestei noi tulpini. 

Arafat a vorbit și despre măsurile în legătură cu meciurile de fotbal.

‘’Astăzi am mai discutat despre meciurile de fotbal care încep la ora 20 și se termină mai târziu de ora 21. Pentru persoanele care se întorc acasă după ora 21, s-a hotărât ca persoanele respective pot arata biletul de la meci în cazul în care sunt oprite de forțele de ordine, iar în baza biletului nu vor lua amenda”, a spus Arafat.

Sursa: Realitatea de Bucuresti