Compania BioNTech ar putea să producă în viitor un vaccin împotriva cancerului. Se lucrează deja la un asemenea ser și perspectivele sunt îmbucurătoare.

Ugur Sahin si Ozlem Tureci, cei doi soti care au fondat firma farmaceutica germana BioNTech, studiau un potential vaccin impotriva cancerului, folosind o tehnologie noua cunoscuta sub numele de ARN mesager (ARNm), inainte de a afla despre un nou tip de coronavirus care se raspandeste in China, in ianuarie 2020.

Cuplul a decis sa investigheze posibilitatea de a face un vaccin pentru acel virus misterios si extrem de contagios folosind ARNm. Astfel, in cateva saptamani, oamenii de stiinta BioNTech au dezvoltat un vaccin experimental in parteneriat cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

10 luni mai tarziu, vaccinul a trecut studiile clinice si obstacolele de reglementare si a inceput sa fie folosit in intreaga lume.

Acelasi principiu poate fi aplicat in combaterea altor boli legate de sistemul imunitar, cum ar fi gripa, malaria si cancerul.

„Avem mai multe vaccinuri diferite impotriva cancerului pe baza de ARNm”, a declarat Tureci. „Desi este prea devreme pentru a prezice cand va fi disponibil un astfel de vaccin, perspectiva este promitatoare. Este foarte dificil de prezis in dezvoltarea inovatoare. Dar ne asteptam sa fie gata in cativa ani”, a adaugat Tureci.

Pentru cancer, ARNm este investigat ca o modalitate de a furniza celulelor codurile proteice dintr-o tumora specifica, care ar putea fi personalizate pentru a se potrivi cu mutatiile cancerului unei persoane. Celulele produc apoi aceste proteine si antreneaza sistemul imunitar pentru a proteja organismul de cancer.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala