Organizația Mondială a Sănătății a transmis, miercuri, că recomandă ”pentru moment” vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, în contextul în care mai multe ţări au suspendat imunizarea din cauza unor posibile efecte secundare mai grave. Beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, a subliniat OMS. 

Recomandarea vine în contextul în care experţii organizaţiei fac o evaluare a vaccinului. O dată la care va fi prezentat raportul nu a fost încă făcută publică. 

”Pentru moment, OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue”, se arată în comunicatul organizației. 

”Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranţa vaccinurilor analizează cu mare atenţie cele mai recente date de siguranţă disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public”, a mai precizat sursa citată, la o zi după ce experţii organizaţiei au participat la o întrunire cu uşile închise.

Aproximativ 15 țări, printre care Germania, Franța și Italia, au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție după ce au fost raportate efecte secundare precum dificultăți de coagulare sau formarea de cheaguri (tromboză), dar o legătură directă cu vaccinul nu a fost identificată. 

În scurtul său comunicat de presă, OMS subliniază că nu a fost stabilită nicio legătură cu serul și specifică faptul că tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară.

Agenția Europeană a Medicamentului va prezenta joi concluziile analizei sale. 

Sursa: Realitatea de Diaspora