Noua variantă a coronavirusului depistată de autoritățile franceze recent în Bretania este greu de depistat cu ajutorul testelor PCR. Cu toate astea, primele analize sugerează că varianta nu este mai contagioasă și nu cauzează simptome mai severe decât celelalte tulpini ale COVID-19 descoperite până acum.

Stephane Mulliez, directorul Serviciului de Sănătate Publică din regiune, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că un biolog al spitalului din Lannion a dat semnalul de alarmă după ce a studiat zeci de decese înregistrate recent, relatează Medical Express, citat de hotnews.ro

Șapte dintre victime au prezentat simptome clasice ale COVID-19 în pofida faptului că testele PCR, de regulă extrem de precise, au ieșit negative. 

Testele suplimentare efectuate asupra mostrelor de sânge și țesuturilor din sistemul respirator inferior au confirmat diagnosticul de COVID-19 pentru pacienți, toți fiind vârstnici cu comorbidități, potrivit lui Mulliez.

„O posibilitate este că virusul se răspândește mai rapid între sistemul respirator superior și porțiunile sale inferioare”, a declarat Alain Tertre, director regional al agenției naționale de sănătate a Franței Sante Publique France.

Mostrele trimise Institutului Pasteur din Paris pentru secvențiere genetică au confirmat că este vorba de o variantă anterior necunoscută a coronavirusului care a provocat moartea a peste 90.000 de persoane în Franța.

Experții medicali francezi studiază dacă vaccinurile anti-Covid dezvoltate până în prezent sunt eficace împotriva acestei variante și dacă persoanele care s-au vindecat deja de coronavirus sunt în pericol să se reinfecteze cu noua tulpină.

Vă reamintim că noua tulpină, care a fost secvenţiată, a apărut într-un focar izbucnit într-un spital din Lannion (nord-vestul ţării), unde au fost detectate 79 de cazuri de COVID-19, dintre care opt cu noua variantă.

Autorităţile au decis să plaseze focarul „sub supraveghere” după ce mai mulţi pacienţi cu simptome de COVID-19 au avut rezultate negative la testele PCR efectuate.

Toate centrele de testare din Franţa au fost informate pentru ca laboratoarele de analiză să aibă în vedere această nouă variantă de SARS-CoV-2.

Sursa: Realitatea de Diaspora