O echipă de cercetători din Israel au anunțat că au conceput un medicament care învinge COVID-19 în mai puțin de o săptămână și că funcționează chiar și pentru pacienții în stare critică. Un studiul preliminar arată că medicamentul are o eficiență de 95%. 

Acest medicament a fost utilizat pentru pacienții cu forme moderate și severe de către profesorul Nadir Arber, din cadrul Centrului pentru Prevenirea Cancerului din cadrul spitalului, potrivit ziareonline.ro

Profesorul a mai spus că medicamentul dezvoltat de echipa sa are eficiență contra virusului, are un preț mai redus și trebuie folosit timp de cinci zile, o dată pe zi.

Medicamentul EXO-CD24 a fost folosit pentru tratarea a 30 de pacienți infectați cu coronavirus. La 29 dintre ei, primele îmbunătățiri au început să apară după două zile și după încă 3 sau 5 zile, în funcție de caz, pacienții au fost externați. În cazul unui singur pacient au fost necesare mai multe zile pentru a se recupera. Însă și acesta și-a revenit în cele din urmă. 

Medicamentul combate aşa-numita “furtună de citokine”, cauza majorităţii cazurilor de insuficienţă respiratorie la pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19. Tratamentul se bazează pe exosomi – mici saci cu lichid pe care organismul îi folosește pentru comunicarea intercelulară – pentru a transporta proteina CD24 în plămâni.

„Această proteină este localizată pe suprafața celulelor și are un rol important în reglarea sistemului imunitar”, a declarat Shiran Shapira, un cercetător din echipa lui Arber.

Tratamentul este administrat prin inhalare, zilnic, timp de câteva minute. 

După ce a observat rezultate pozitive ale medicamentului, profesorul Nadir Arber a cerut Ministerului Sănătății să extindă testele clinice la mai mulți pacienți.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala