Prof. dr. Octavian Unc, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Constanța, și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, a murit infectat cu COVID-19 în această dimineață,

Noaptea trecută, pe pagina sa oficială de Facebook a fost postat un apel la rugăciune. “Profu’ Unc trece acum prin momente dificile. Haideti toti, fiecare dupa cum putem, sa ne rugam impreuna in aceasta seara. 5 minute, intre 00:00 – 00:05, pentru noi nu sunt multe, dar pentru dansul sigur vor reprezenta mult! Dumnezeu să-i dea multă sănătate”

Din nefericire, medicul a pierdut lupta cu virusul în această dimineață.

Dumitru Unc s-a născut la Zărneşti, judeţul Braşov. Absolvent al Liceului Teoretic „Ovidius” constanţa, 1976, clasa specială de fizică,absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, IMF Bucureşti, promoţia 1985, cu media generală 9,74.. Medic primar de Chirurgie generală, 1998, cu media 9,88 

– Doctor în Medicină(specialitatea Chirurgie) din 2000, cu examen în cadrul UMF „Gr.T.Popa” Iaşi în 1999 

 A deschis prima clinică privată de chirurgie din Dobrogea, în urmă cu 14 ani,

Între 2011-2014  a fost șeful clinicii de chirurgie din Spitalul Județean Constanța a împletit activitatea de chirurg, cu peste 20000 pacienți cu cea de cadru didactic din 1990, de când s-a înființat Facultatea de Medicină, și implicit Universitatea „Ovidius” Constanța, pornind de la gradul de asistent și ajungând până la cel de profesor, treaptă cu treaptă.

A fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, for din care fac parte doar câțiva medici sau chiar profesori din Constanța din 2010 și în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române. și membru al Societății de Senologie și Patologie Mamară din Franța, din 1999, unde a obținut un premiu. Este membru și al altor societăți academice, cum ar fi Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Istorie a Medicinei.

 

Sursa: Realitatea de Constanta