Autorităţile spaniole au aprobat prima testare clinică pe 190 de voluntari a unui vaccin aflat în faza 2 de studiu. Decizia controversată a Spaniei vine și în contextul unui bilanț alarmant al îmbolnăvirilor de coronavirus, fiind pe primul loc în Europa la rata infectărilor COVID-19, în ultimele 24 de ore raportând și cele mai multe cazuri noi – aproape 10.000.

Agenţia spaniolă a Medicamentelor şi Produselor Sanitare (AEMPS) a aprobat ca testările să se facă pe 190 de subiecţi sănătoşi la două spitale din Madrid şi unul din oraşul Santander. Vor fi constituite două grupuri de voluntari în Spania, în funcţie de vârstă: 18 – 55 ani şi peste 65 de ani.

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, a asigurat că vaccinul respectă criteriile de securitate, necesare pentru administrarea acestuia persoanelor, iar probele vor ajuta la stabilirea dozelor şi timpul necesar între acestea.

Cercetarea vaccinului Ad26.COV2-S este realizată de compania Janssen, care aparţine Johnson & Jonhson, scrie Mediafax.

Medicii vor aplica Ad26.COV2-S pe 590 de persoane, care vor participa voluntar la studiu, în Spania, Germania şi Belgia.

Potrivit testelor efectuate până acum, Ad26.COV2-S generează anticorpi, care protejează aproape în totalitate plămânii în cazul expunerii la Sars-Cov-2.

Spania a anunţat săptămâna aceasta că va participa la comanda colectivă făcută de Comisia Europeană pentru vaccinul anti-Covid de la Astra Zeneca.

Autorităţile spaniole aşteaptă cel puţin 10 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford, iar primele doze ar trebui să fie disponibile la începutul lunii decembrie.

Din păcate, Spania a ajuns pe al doilea loc în Europa la numărul îmbolnăvirilor, cu 455.621 de cazuri raportatee până sâmbătă, după Rusia, cu un număr dublu de cazuri, potrivit datelor centralizate de Worldometers. Bilanțul deceselor a depășit 29.000. Spania este pe primul loc la rata infectărilor, cu cea mai mare valoare cumulată în ultimele săptămâni la suta de mii de locuitori – 205,5, potrivit Centrului European al Prevenirii și Controlului Bolilor. În ultimele 24 de ore, Spania a raportat un număr record de infectări – 9.779.