Medicul militar infecționist Simona Ionescu, comandantul Spitalului ROL 2 COVID, avertizează că în următoarele zile va creşte numărul infectărilor cu noul coronavirus, odată cu deschiderea restaurantelor și a cinematografelor la 1 septembrie și cu revenirea copiilor în școli, de la 14 septembrie. Comandantul Spitalului ROL 2 COVID a mai spus și că se observă în ultima lună că s-au înmulțit formele grave și severe la pacienții bolnavi de coronavirus. Totodată, a confirmat că, în acest moment, la Terapie intensivă sunt ocupate aproape toate locurile cu cazuri severe de COVID.

Previziunile pe care le face medicul infecționist pentru următoarea perioadă, în care se vor deschide restaurantele, cinematografele, și revenirea copiilor la școală, nu sunt deloc liniștitoare.

„A crescut numărul formelor moderate și grave și severe în ultima perioadă”, a mai spus comandantul Spitalului Militar ROL 2 COVID, Simona Ionescu.

„Eu, personal, cred că va creşte numărul de cazuri odată cu reînceperea şcolilor, cu redeschiderea restaurantelor, a cinematografelor. Va veni sezonul rece cu virusurile de iarnă. Circulaţia acestora va fi mult mai mare şi atunci cu siguranţă vom avea mai multe cazuri”, a mai avertizat medicul infecționist.

Comandantul Spitalului militar ROL 2 COVID, Simona Ionescu, a explicat că, pentru a ține sub control epidemia și numărul de cazuri COVID-19, este nevoie ca oamenii să fie responsabili și să respecte regulile de protecție: purtarea măștii, spălarea pe mâini, evitarea spațiilor aglomerate, păstrarea distanței față de ceilați. Aceasta a avertizat că manifestările, simptomele COVID-19 sunt foarte diverse, de la probleme respiratorii până la cele neurologice și nu este exclus să apară și alte simptome de care nu se știe încă.

„Tabloul clinic al bolii este foarte polimorf şi oamenii vin cu manifestări respiratorii, alţii cu manifestări digestive, unii cu manifestări neurologice, cu alte virusuri respiratorii. (…) Potenţialul evolutiv al acestei boli este diferit faţă de ce ştiam noi”, a mai explicat medicul Simona Ionescu.

În ultimele aproape patru săptămâni, la Spitalului Militar ROL 2 COVID din curtea Institutului Ana Aslan au fost îngrijiți 300 de pacienți infectați cu noul coronavirus, dintre care au fost declarați vindecați și externați 240. În prezent, în spitalul de campanie mai sunt internați 60 de bolnavi de COVID-19. În plus, la ATI mai sunt libere doar patru paturi, 19 fiind ocupate de pacienți cu forme mai grave.