Vaccinul gripal nu numai că te protejează de gripa sezonieră, dar poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer, sugerează un nou studiu.

 În studiul prezentat la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer se arată că riscul de a dezvolta maladia se reduce cu 17% dacă faci cel puțin un vaccin gripal. În plus, vaccinările gripale mai frecvente au fost asociate cu o reducere suplimentară de 13%. „Studiul nostru sugerează că vaccinul antigripal poate reduce semnificativ riscul de demență ”, a spus Albert Amran, student la Școala Medicală McGovern de la Universitatea din Texas Health Science Center, care a fost implicat în cercetare.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că legătura între vaccin și riscul de Alzheimer a fost cea mai puternică pentru cei care s-au vaccinat pentru gripă la o vârstă mai mică. De exemplu, cei care s-au vaccinat prima oară la 60 de ani au beneficiat de o protecție mai mare decât cei care s-au vaccinat prima dată la 70 de ani. În timp ce studiul nu explică de ce vaccinurile gripale sunt legate de un risc redus de boală Alzheimer, unii experți speculează că vaccinul poate preveni inflamația creierului care ar putea duce la boală, a spus dr. Steven DeKosky, profesor de neurologie la Universitatea din Florida, potrivit CNN.

„Vaccinul activează sistemul imunitar pentru a învinge virusul gripal”, a spus el. „Activarea poate avea efecte benefice care combat sau încetinesc inflamația asociată cu AD.” Cu toate acestea, Clinica Mayo spune că majoritatea oamenilor de știință consideră că boala Alzheimer este cauzată de o combinație de factori genetici, de stil de viață și de mediu care afectează creierul în timp.