Epidemiologii sud-coreeni au descoperit că oamenii au mai multe şanse să contracteze noul coronavirus de la membrii familiei cu care locuiesc decât de la contactele din afara casei. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 5.706 de „pacienţi zero” care au fost testaţi pozitiv la coronavirus, dar şi peste 59.000 de persoane care au intrat în contact cu aceştia, scrie Reuters, citat de mediafax.

Prin urmare, descoperirile au arătat că doar 2 din 100 de persoane infectate au contractat virusul de la o persoană din afara gospodăriei, în timp ce unul din 10 au contractat boala de la un membru al familiei.

Distribuţia pe grupe de vârstă a cazurilor de infecţie transmise în gospodărie a fost mai mare atunci când primele cazuri confirmate au fost la adolescenţi sau vârstnici trecuţi de 60-70 de ani. „Acest lucru se datorează probabil faptului că aceste grupe de vârstă sunt mai predispuse să se afle în contact apropiat cu membri ai familiei întrucât au nevoie de mai mult sprijin şi protecţie”, a declarat Jeong Eun-kyeong, directorul CDC sud-coreean şi unul din autorii studiului.

Totodată, cercetătorii spun că cei mici cu vârsta de sub 9 ani au o probabilitate mai redusă de a fi pacientul zero. Pe de altă parte, copiii infectaţi cu Covid-19 au o şansă mult mai mare să fie asimptomatici decât adulţii. „Diferenţa pe grupe de vârstă nu are o însemnătate uriaşă când vine vorba de contractarea COVID-19. Copiii ar putea fi mai puţin predispuşi să transmită virusul însă datele noastre nu sunt suficiente pentru a confirma această ipoteză”, sublinează dr. Choe Young-june, unul din coautorii studiului Datele pentru studiu au fost colectate între 20 ianuarie şi 27 martie, când noul coronavirus se răspândea exponenţial în Coreea de Sud, iar numărul de noi infecţii au atins apogeul.

Sursa: Realitatea de Diaspora