Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a precizat că virusul se transmite şi în timpul verii, astfel încât românii care merg în concediu pe litoral trebuie să evite locurile aglomerate, precum cluburile sau locurile unde nu se respectă distanțarea.

„Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat medicul Alexandru Rafila la un post TV.

Referitor la faptul că virusul nu se transmite pe perioada verii, reprezentantul României la OMS a spus că supozițiile nu s-au dovedit a fi sustenabile.

„Şi eu am sperat, dar nu s-a întâmplat lucrul acesta. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud. Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile.

Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”, a declarat Alexandru Rafila.