Femeile cu diabet care fac tratament cu metformină au riscuri mai mici de deces în cazul infecției cu COVID-19, arată un nou studiu observațional realizat în Statele Unite. Metformina este folosită frecvent, în monoterapie sau în combinație cu alte medicamente, pentru tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. De multe ori, medicamentrul este folosit ca tratament de primă linie.

Noul studiu, care a analizat 6.200 de pacienți adulţi cu diabet sau obezitate și testați pozitiv cu SARS-CoV-2, a arătat o rată de deces mai mică în rândul femeilor care făceau tratament cu metformină decât în cazul celorlalte subgrupuri de pacienți.

Realizat în Statele Unite ale Americii, studiul a fost făcut pe 6.200 de adulţi cu diabet sau obezitate, infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Concluzia a fost că în rândul femeilor, cele care făceau tratament cu metformină, rata de deces a fost mai redusă.
 
După ajustarea altor factori de risc, autorii studiului spun că şansele de deces în cazul celor care au luat acest tratament pentru cel puţin 90 de zile înainte de a se îmbolnăvi de Covid-19, şansele de deces au scăzut cu 21 până la 24%.
 
Rezultatele studiului par să fie însă valabile doar în cazul femeilor și asta pentru că medicamentul nu a părut să aibă niciun efect în cazul bărbaţilor.
 
Metformina scade nivelurile de TNF-alfa, o proteină care pare să înrăutăţească starea celor bolnavi de Covid-19, a explicat, pentru Reuters, coautorul studiului, Carolyn Bramante de la Universitatea din Minnesota.
 
Studiile au sugerat că metformina poate reduce nivelul TNF-alfa într-o măsură mai mare la femei decât la bărbaţi, a adăugat ea. „Faptul că am văzut beneficiile doar la femei şi faptul că metformina scade TNF-alfa la şoarecii de sex feminin, ar putea sugera că efectele metforminei asupra proteinei TNF-alfa sunt motivul pentru care acest tratament ajută în cazul femeilor bolnave de Covid-19”, a spus Bramante.
 
Pentru a putea confirma teoriile prezentate de acest studiu observaţional este însă nevoie de realizarea unor studii clinice aprofundate.
 
Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scăderea glicemiei la pacienţii cu diabet de tip 2, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Metformina este prescrisă în special pacienţilor supraponderali, care nu pot ţine sub control nivelul glicemiei doar prin dietă şi activitate fizică. Medicamentele pe bază de metformină pot fi folosite singure sau împreună cu alte antidiabetice orale sau cu insulină. A fost remarcată o diminuare a incidenţei complicaţiilor cronice ale diabetului la pacienţii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 trataţi cu metformină ca terapie de primă intenţie.