Pacienții vindecați de Covid-19 își pierd anticorpii în câteva luni de la recuperare. Teoretic, ei se pot infecta din nou cu coronavirus. Cel puțin asta spun studiile științifice, potrivit tabu.ro

Pacienții vindecați de noul coronavirus își pierd anticorpii anti-COVID-19 în câteva luni după recuperare și teoretic, s-ar putea infecta din nou. Cel puțin, asta arată o serie de studii publicate săptămana aceasta, conform thescientist.com .
 
Concret, pacienții infectați cu COVID-19 își pierd anticorpii IgG – anticorpi specifici virusului, care se formează mai lent, asociați cu imunitatea pe termen lung – în câteva săptămâni sau luni după recuperare.
 
Majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 produc anticorpi, chiar și cantități mici ale acestor anticorpi pot neutraliza virusul în vitro.
 
Anticorpii – proteine protectoare facute ca răspuns la o infecție – pot rezista doar două-trei luni, în special la persoanele care nu au prezentat niciodată simptome în timp ce erau infectate”, relatează The New York Times. Totuși, asta nu înseamnă neapărat că aceste persoane pot fi infectate a doua oară, au avertizat mai multi experți. Chiar și un nivel scăzut de anticorpi neutralizanți puternici pot avea în continuare rol protector, la fel și celulele T ale sistemului imunitar și celulele B.
 
Oamenii de știință au comparat 37 de persoane asimptomatice cu un numar egal de persoane care au avut simptome specifice COVID-19, în districtul Wanzhou din China. Aceștia au descoperit că persoanele asimptomatice au un răspuns mai slab la virus decât cei care dezvoltă simptome. Anticorpii au scăzut, la doua trei luni după infectare, la niveluri sub pragul pentru un diagnostic pozitiv la 40% din persoanele asimptomatice, comparativ cu doar 13 la sută dintre persoanele simptomatice.
 
Un alt studiu, publicat pe 16 iunie pe serverul medRxiv a analizat anticorpii la aproape 1.500 de pacienți cu coronavirus din Wuhan, China.
 
Cercetătorii au comparat nivelurile lor cu alte trei grupuri: aproape 20.000 de membri ai populației generale; mai mult de 1.600 de pacienți spitalizați din alte motive decât COVID-19; și mai mult de 3.800 de lucrători medicali, despre care autorii au presupus că au fost „inevitabil” expuși la virus în primele zile ale pandemiei, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să dezvolte anticorpi.
 
Aceștia au descoperit că, în timp ce aproape 90% din pacienții cu COVID-19 aveau anticorpi, respectiv între 1 % si 5 % din indivizii din celelalte grupuri. Autorii concluzionează în lucrarea lor că restul de 10% din pacienții infectați fără anticorpi detectabili, în combinație cu lipsa de anticorpi din cadrele medicale, sugerează că „după infecția SARS-CoV-2, este puțin probabil ca oamenii să producă anticorpi de protecție de lungă durată împotriva acestui virus. „
 
Printre explicațiile rezultatelor diferite sunt cele date de Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, care a precizat că metodele de testare sunt diferite, pe de o parte, iar pe de altă parte, persoanele nu au „un răspuns uniform robust la anticorpi” . „Acest fapt poate îngreuna dezvoltarea unui vaccin care funcționează la fel de bine pentru toți oamenii”, a concluzionat Fauci.