Sute de mii de femei din întreaga lume au cancer de col uterin, care are în prezent o rată mare de mortalitate. Cu toate acestea, specialiștii și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susțin că, în următorii 100 de ani, este posibil să putem eradica cu totul această formă de cancer. Cercetătorii afiliați OMS susțin că, dacă țările lumii ar impune măsuri preventive corecte, ar putea eradica cancerul de col uterin. Potrivit OMS, în 2018 – ultimul an pentru care sunt disponibile date – au fost estimate 570.000 de cazuri noi de cancer de col uterin la nivel global.

Ei remarcă, de asemenea, că această formă de cancer are o rată mare de mortalitate, în special în țările cu venituri mici și medii. Cu toate acestea, aplicarea măsurilor de prevenire potrivite ar putea scădea semnificativ această rată. Acum, două studii separate care apar în The Lancet susțin că, cancerul de col uterin ar putea deveni o amintire îndepărtată în următorii 100 de ani. Studiile – realizate de cercetători asociați cu OMS, Consorțiul pentru modelarea cancerului de col uterin – descriu măsurile pe care le sfătuiesc diferitelor țări să le aplice atunci când vine vorba de prevenirea cancerului de col uterin. Consorțiul a fost co-condus de prof. Marc Brisson de la Facultatea de Medicină a Universității Laval din Québec, Canada.

Vaccinurile și screening-ul sunt obligatorii

Într-un studiu, cercetătorii susțin că vaccinarea fetelor din țările cu venituri mici și medii împotriva papilomavirusului uman (HPV) ar putea duce la o reducere cu 89,4% a cazurilor de cancer de col uterin în următorul secol. HPV este un virus răspândit și majoritatea persoanelor care au o viață sexuală activă  se confruntă cu o infecție cu HPV în timpul vieții.

În prezent, Institutul Național al Cancerului (NCI) recomandă ca copiii să fie vaccinați împotriva HPV la vârsta cuprinsă între 11 și 12 ani. Ei remarcă, de asemenea, că oamenii pot primi vaccinarea încă de la vârsta de 9 ani. În primul studiu, prof. Brisson și colegii săi susțin de asemenea că, prin vaccinare adecvată, țările cu venituri mici și medii ar putea evita o estimare de 61 de milioane de cazuri de cancer de col uterin până în 2120. Ei spun, de asemenea, că obținerea de screening pentru acest tip de cancer de două ori în viața cuiva poate reduce incidența sa cu 96,7% și poate preveni 2,1 milioane de cazuri noi.

Echipa prezice, de asemenea, că în țările care au pus în aplicare cu succes o politică de vaccinare împotriva HPV, ar putea fi posibilă realizarea eliminării complete a cancerului de col uterin la un moment dat între 2055-2102.

„Pentru prima dată, am estimat câte cazuri de cancer de col uterin ar putea fi evitate dacă strategia OMS este extinsă și când ar putea avea loc eliminarea”, spune prof. Brisson. „Rezultatele noastre sugerează că pentru a elimina cancerul de col uterin, va fi necesar să se obțină atât acoperirea de vaccinare ridicată, cât și administrarea mare de screening și tratament, în special în țările cu cea mai mare povară a bolii.”

Apel pentru „angajament internațional”

În cel de-al doilea studiu al acestora , cercetătorii consorțiului OMS estimează că în țările cu venituri mici și medii – regiunile ale căror populații sunt cele mai afectate de cancer de col uterin – rata mortalității pentru cancerul de col uterin va fi de 13,2 la 100.000 de femei în 2020. Cu toate acestea, spun ei, dacă aceste țări implementează politici eficiente de depistare de două ori pe parcursul vieții și furnizează un tratament adecvat acolo unde este necesar, această acțiune ar putea scădea rata mortalității cu 34,2% până în 2030.

Aceasta ar însemna evitarea a până la 400.000 de decese legate de cancerul de col uterin în doar 10 ani. Chiar și obținerea persoanelor care urmează să depună testări de cancer de col uterin o dată pe viață ar putea obține rezultate similare, notează ei.

Prof. Brisson și colegii săi prezic, de asemenea, că îmbunătățirea ratelor de vaccinare ar putea scădea ratele mortalității cu 61,7% până în 2070. În 100 de ani de acum, cercetătorii susțin că vaccinarea anti-HPV corespunzătoare ar putea scădea ratele de deces cu 89,5%, prevenind 45,8 milioane de decese legate de cancerul de col uterin.

Și aplicarea unor practici de screening mai bune și a tratamentului împotriva cancerului ar putea duce la o rată a mortalității cu 97,9% mai mică până în 2120. Screeningul o singură dată în viață ar putea preveni 60,8 milioane de decese în acest interval de timp, în timp ce screeningul efectuat de două ori în viață ar putea evita 62,6 milioane de decese legate de col uterin cancer.

Cercetătorii au folosit concluziile celor două studii pentru a pune în aplicare strategia OMS de eliminare a cancerului de col uterin, pe care o vor prezenta la cea de  a 73-a Adunare Mondială a Sănătății care va avea loc la Geneva, Elveția, în mai 2020.

„Dacă strategia este adoptată și aplicată de statele membre, cancerul de col uterin ar putea fi eliminat în țările cu venituri mari până în 2040 și pe tot globul în următorul secol, ceea ce ar fi o victorie fenomenală pentru sănătatea femeilor”, argumentează prof. Brisson. „Cu toate acestea,” avertizează el, „acest lucru poate fi realizat numai cu un angajament politic și financiar internațional considerabil, pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul.”

Sursa articol medicalnewstoday