Pacienții cu boli cardiace pot fi de acum operați prin incizii de doar trei centimetri, intervenția fiind realizată de echipa medicală a Blocului Operator a SUUB. „De la începutul acestui an, la Spitalul Universitar de Urgență București echipa medicală condusă de Conf. Dr. Catalin Constantin Badiu a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă, și anume chirurgia cardiacă endoscopică.

Aceste intervenții se fac în Blocul Operator Central de la SUUB, acolo unde există aparatură de ultimă generație necesară pentru astfel de operații. Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive  (la care este necesară depărtarea coastelor), în sensul că pentru a opera inima endoscopic se face o incizie foarte mică, de doar trei centimetri în spațiul intercostal, fără a fi afectată deloc structura geometrică a toracelui. Spitalul Universitar de Urgență București devine, astfel, unul dintre puținele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică”, se arată în comuncatul remis presei de către SUUB.

Medicul a precizat că astfel de operații nu pot fi făcute pentru toți pacienții care suferă de o boală a valvei mitrale . „Noi am pornit acest program și încercăm să intervenim endoscopic în cazul tuturor pacienților care nu au patologii care contraindică operațiile minim-invazive. (…) Chirurgia cardiacă minim invazivă, la Spitalul Universitar de Urgență București, reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate, numărul pacienților cu patologii valvulare singulare sau combinate ce beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie fiind în continuă crestere. Ne dorim să dezvoltăm programul endoscopic, astfel încât toate operațiile valvulare ce permit o astfel de abordare să poată fi efectuate astfel”, a completat șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti.