Pentru a preveni infecțiile virale, medicii sugerează practicarea unei bune igiene a mâinilor. Ținând cont de recentul focar de coronavirus, liniile directoare de sănătate publică continuă să sublinieze acest lucru. Este foarte utilă spălarea mâinilor în contextul unei epidemii? Noi cercetări sugerează că este. Când vine vorba de prevenirea infecțiilor virale – în special a celor care se răspândesc prin picături de la tuse și strănut – spălarea mâinilor este întotdeauna măsura de primă linie.

Acum, în mijlocul recentului focar de coronavirus, spălarea corectă a mâinilor rămâne sfatul principal al oficialilor din domeniul sănătății publice atunci când vine vorba de controlul ratelor de infecție.În ghidurile lor cu privire la modul de prevenire a infecțiilor cu noul coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că oamenii ar trebui să „spele frecvent mâinile cu apă și săpun.” Totuși, oamenii continuă să își exprime îndoieli că ceva atât de simplu precum igiena personală de bază ar putea avea vreun efect în contextul unei epidemii.

Noile cercetări ale Institutului de Tehnologie din Massachusetts au ca scop să reducă aceste îndoieli prin a arăta cât de importantă poate fi spălarea mâinilor în încetinirea răspândirii bolilor infecțioase. Studiul, care apare acum în revista Risk Analysis , a utilizat modelarea epidemiologică și simulările bazate pe date pentru a determina dacă și cum o igienă personală mai bună ar putea afecta rata de transmitere a bolii.

Cercetătorii au pornit de la datele existente care indică faptul că un număr mare de oameni nu se spală pe mâini după ce au folosit toaleta. Potrivit coautorului studiului, prof. Christos Nicolaides, „70% dintre […] persoanele care merg la toaletă se spală pe mâini după aceea”. „Ceilalți 30% nu [se spală pe mâini]. Și dintre cei care fac asta, doar 50% o fac corect. ” – prof. Christos Nicolaides

La Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) spun că cele mai bune practici pentru spălarea mâinilor includ nu numai clătire mâinile cu apă, dar, de asemenea, aplicarea de săpun și frecat palmele, partea din spate a mâinilor, între degete și sub unghii. O persoană trebuie să frece cel puțin 20 de secunde înainte de a clăti săpunul și a usca mâinile cu un prosop curat. Cu toate acestea, prof. Nicolaides constată că dintre persoanele care se spală pe mâini după ce au folosit toaleta, mulți nu aplică niciodată săpun și petrec sub 15 secunde pe procedură. „Considerăm că, cel mult, 1 din 5 persoane dintr-un aeroport și-au curățat mâinile la un moment dat (adică 20% din populația aeroportului)”, scriu cercetătorii în documentul de studiu.

Cercetătorii au utilizat datele existente despre zborurile globale. Mai exact, aceștia au analizat durata zborului, distanța de zbor, conexiunile și estimările timpului pe care călătorii îl petrec în aeroporturi. Pe baza acestor măsuri și date din studii privind modul în care oamenii interacționează cu ceilalți și cu împrejurimile lor – precum și pe ceea ce ar putea însemna acest lucru pentru potențialul de a intra în contact cu agenți patogeni – investigatorii au construit simulări de modele de contagiune. Aceștia au precizat 120 de aeroporturi cred că joacă un rol cheie în răspândirea agenților contagioși. Cu toate acestea, ei explică, de asemenea, că acestea nu sunt neapărat aeroporturile cu cel mai mare trafic.

De exemplu, aeroporturile din Tokyo, Japonia și Honolulu, Hawaii, sunt probabil jucători cheie în răspândirea bolii, datorită faptului că oferă conexiuni directe cu multe dintre cele mai mari aeroporturi din lume. Cu toate acestea, acestea nu au cel mai mare trafic în general. Aceste aeroporturi sunt, de asemenea, puncte de tranzit între un număr semnificativ de țări atât în ​​emisferele estice cât și în cele occidentale. Luate împreună, acești factori fac ca astfel de aeroporturi să fie actorii cheie în răspândirea bolilor contagioase.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin că, dacă mai multe persoane s-ar spăla pe mâini frecvent și corect, aceasta ar încetini în mod semnificativ ritmul cu care se pot răspândi bolile. Mai exact, dacă 60%, mai degrabă decât 20% din călătorii aerieni și-au menținut mâinile curate, ar putea încetini răspândirea infecțiilor cu aproape 70%, potrivit cercetătorilor. Chiar și creșterea cu 10% a numărului de persoane cu mâinile curate ar putea încetini rata cu care boala se poate răspândi cu până la 24%. „Evitarea unei creșteri a igienei mâinilor este o provocare, dar noile abordări în educație, conștientizare și social media […] s-au dovedit a fi eficiente în implicarea spălării mâinilor”, spune prof. Nicolaides.

Deși cercetătorii explică că, campaniile educaționale despre igiena personală ar putea ajuta la îmbunătățirea situației generale, ei recunosc că acest lucru poate fi dificil de realizat într-un număr atât de mare de aeroporturi. Cu toate acestea, aceștia susțin că ar putea fi posibilă obținerea unor rezultate la fel de pozitive, prin identificarea „celor mai importante 10 aeroporturi” aproape de sursa unui focar și implementarea unei campanii educative de spălare a mâinilor în fiecare dintre acestea. Această abordare ar putea ajuta la încetinirea răspândirii infecției cu aproximativ 37%, sugerează cercetătorii.

Prof. Nicolaides și colegii lor, de asemenea, observă că poate fi util să adăugați mai multe lavoare în aeroporturi, chiar și în afara toaletelor, pentru a încuraja oamenii să se spele pe mâini mai des. Cercetătorii spun că un alt pas util ar putea fi curățarea și dezinfectarea suprafețelor din aeroporturi mai frecvent, în special cele cu care un număr mare de oameni vin în contact. „Cercetările actuale pot contura potențial modul în care factorii de decizie proiectează și pun în aplicare intervenții strategice bazate pe promovarea spălării mâinilor în aeroporturi, care ar putea ajuta [la păstrarea] oricărei infecții într-o zonă geografică restrânsă în primele zile ale unui focar, inhibând expansiunea acesteia ca pandemie. ”, Scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Studiul, concluzionează că implicarea populației cu o igienă adecvată a mâinilor ar putea fi o soluție simplă și eficientă pentru prevenirea transmiterii infecțiilor și reducerea riscului de pandemii globale masive.