Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că speranța de viață la nivel mondial a scăzut cu aproximativ 2 ani ca urmare a pandemiei noului tip de coronavirus (Covid-19).

Potrivit comunicatului, în perioada 2019-2021, speranța de viață a scăzut cu 1,8 ani din cauza virusului Covid-19, scăzând la o medie de 71,4 ani.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat că „în doar 2 ani, pandemia Covid-19 a inversat un câștig de 10 ani în ceea ce privește speranța de viață”.

Ghebreyesus a subliniat că țările ar trebui să convină asupra unui acord global privind pandemiile pentru a proteja generațiile viitoare.

Potrivit raportului „World Health Statistics 2024” al OMS, continentul american și țările din Asia de Sud-Est sunt locurile cele mai afectate de Covid-19. Raportul a subliniat că Covid-19 a constituit cea mai frecventă cauză de deces în America în 2020 și 2021.

Totodată, a fost indicat că țările din Pacificul de Vest au fost afectate în mod minim de virusul Covid-19 în primii doi ani ai pandemiei.

„Acesta este bilanțul mondial în materie de sănătate, iar concluzia este că eșuăm”, a declarat dr. Samira Asma, directorul general adjunct al OMS pentru date, analiză și livrare pentru impact, la o conferință de presă.

„În ciuda progresului încurajator în unele țări și pentru anumite condiții, speranța de viață generală a scăzut și, în mod șocant, lumea nu este pe cale să atingă nici măcar unul dintre cele 32 de obiective de dezvoltare durabilă legate de sănătate cu un obiectiv global”, a adăugat ea.

Aceste obiective, care au fost adoptate de ONU în 2015, includ reducerea mortalității materne la nivel global la mai puțin de 70 la 100.000 de născuți vii, oprirea deceselor prevenite ale copiilor sub 5 ani și stoparea epidemilor de SIDA, tuberculoză, malarie și alte boli.

Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește mortalitatea maternă din 2000, de exemplu, aceasta a încetinit, spun experții.

„Numărul femeilor care mor dintr-o cauză maternă a rămas inacceptabil de mare. La fiecare două minute, o femeie moare din cauze materne, ceea ce echivalează cu 800 de decese în fiecare zi”, a spus dr. Haidong Wang, șeful departamentului de monitorizare, prognoză și inegalități pentru Datele OMS.

Sursa: Tabu.RO