1 din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadii avansate, atrag atenția medicii. Anual, peste 37.000 de persoane ajung în spital din această cauză. De anul trecut, românii pot beneficia de un set gratuit de analize pentru a diagnostica boala din timp, scrie News.ro. Însuși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decis să dea, joi, un exemplu prin recoltarea celor două analize în vederea evaluării stării de sănătate a rinichilor săi.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anul acesta pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Ministerul Sănătăţii readuc în atenţia românilor setul gratuit de analize pentru diagnosticarea din timp a bolii, astfel încât pacienţii să aibă acces echitabil la tratamente şi îngrijiri optime.

„Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scară largă a prevalenţei şi incidenţei afecţiunii. BCR prezintă o patologie complexă şi este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune şi diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. Boala cronică de rinichi poate fi însă ţinută sub control dacă se acţionează din timp. De anul trecut, de la 1 iulie, acest lucru este posibil şi în România – orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale”, a declarat Alexandru Rafila.

„Azi am vrut să ofer un exemplu în acest sens, prin recoltarea celor două analize în vedere evaluării stării de sănătate a rinichilor mei, pentru că eu cred cu tărie că putem preveni această boală, iar acolo unde este deja instalată suntem pregătiţi să oferim servicii medicale de calitate”, a mai spus Rafila.

La nivel mondial, Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces. Până în 2040, aceasta ar putea deveni a 5-a cauză a mortalității în lume, atrag atenția specialiștii. În prezent, în România, doar 10% dintre persoanele care suferă de BCR sunt diagnosticate în stadii incipiente.

„Patologia bolii cronice de rinichi este silenţioasă în stadiile sale incipiente. Diagnosticarea corectă şi timpurie este esenţială pentru ca pacienţii să nu ajungă să fie dependenţi de dializă sau de transplantul de rinichi. Dacă ştim din timp cu ce ne confruntăm, putem preveni complicaţiile şi întârzia evoluţia bolii. Facem un apel către persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune, alte afecţiuni cardiovasculare, să meargă la medicul de familie pentru a-şi evalua sănătatea rinichilor, prin intermediul a două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară şi raportul albumină-creatinină urinară”, a explicat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

„Cu cât acţionăm mai din timp, cu atât creştem şansele ca vieţile pacienţilor noştri să nu fie afectate. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să crească şi nivelul de conştientizare, atât în rândul medicilor, cât şi al pacienţilor. Boala cronică de rinichi este, în prezent, o afecţiune subdiagnosticată, nu doar în România, ci la nivel global. Deteriorarea funcţiei renale fără nicio intervenţie de prevenţie sau tratament duce, inevitabil, şi la creşterea numărului de spitalizări. În stadiile avansate, pacienţii ajung să aibă nevoie de multiple internări anuale. Prin introducerea analizelor gratuite pentru boala cronică de rinichi în pachetul de bază de servicii medicale ne putem ajuta efectiv pacienţii să prevină efectele devastatoare ale acestei afecţiuni şi ne îndemnăm colegii să recomande persoanelor pe care le au în grijă să îşi evalueze gratuit starea de sănătate a rinichilor”, a fost mesajul transmis la unison de dr. Dina Mergeani – Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, respectiv dr. Daciana Toma şi Răzvan Miftode, vicepreşedinţi.

Gradul de incidenţă este crescut în rândul persoanelor vârstnice, al celor care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau au antecedente familiale de boli renale. Pentru aceste categorii se impune controlul anual, în vederea depistării timpurii a Bolii Cronice de Rinichi, mai precizează specialiștii.

Sursa: Newsinn