O nouă tulpină a cornavirusului, HV.1, care este foarte transmisibilă a apărut, devenind chiar dominantă în State. 

Datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că varianta HV.1 este cea mai dominantă tulpină din SUA, un sfert din toate cazurile, în vreme ce tulpina Eris (care mai e numită și EG.5) reprezintă aproximativ 22% din cazuri, relatează Ziare.com care citează Today.com.

Totuși, cele două variante pot avea unele diferențe „iar majoritatea acestor mutații fac ca virusul, inclusiv HV.1, să se poată răspândi mai eficient de la o persoană la alta”, susține Matthew Binnicker, director de virologie la Clinica Mayo.

„Este o boală foarte contagioasă. Aproape că te poți gândi la HV.1 ca la un nepot al lui Omicron. Una dintre caracteristicile acestei întregi familii Omicron este că sunt foarte transmisibile”, declară William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

Printre simptomele noii tulpini COVID se numără dureri în gât, congestie sau senzație de înfundare, curgere a nasului, tuse, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, febră sau frisoane.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să se vaccineze împotriva Covid, pentru a se proteja de infecțiile severe care le pot afecta sănătatea.

Sursa: Realitatea Medicala