Este criza majoră în sistemul sanitar. Medicamentele vitale pentru bolnavii de cancer lipsesc nu doar din farmacii, ci si din marile spitale din țară.

Este criză majoră în sistemul sanitar, iar medicamentele vitale pentru bolnavii de cancer lipsesc din multe farmacii și din spitale! La Spitalul Județean din Bihor doctorii susțin că sunt la un pas distanță de momentul în care vor alege cine primește tratament și cine nu. Spitalul Colțea din Capitală a cumpărat citostatice pe datorie. Plățile de la Casa Națională de Sănătate continuă să întârzie și deja trei spitale mari din București au anunțat că ar putea intra în incapacitate de plată. Farmaciștii atrag și ei atenția că lipsesc zeci de tipuri de tratamente vitale.

Mai multe programe naționale sunt în pericol. Plățile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate continuă să întârzie. Medicii de la Spitalul Județean din Bihor avertizează că sunt foarte aproape de momentul în care vor fi obligați să decidă cine primește tratament și cine nu. Banii pe care îi au mai ajung doar până la jumătatea lunii decembrie, conform Realitatea PLUS.

Și la Spitalul Colțea din Capitală citostaticele s-au cumpărat pe datorie.

„Avem în jur de 6.000 de pacienți tratați cu citostatice în programul național de sănătate. Sumele au fost decalate, plata a întârziat să vină din luna iulie. Dacă va trena această situație și la anul atunci vom intra in anumite incapacități de plată de materiale sanitare, medicamente, de tot ce avem nevoie”, a spus Bogdan Furtună – managerul Spitalului Colțea din Capitală.

„Pe măsură ce se adună bani la buget ei vor fi direcționați către casa națională care va finanța casele județene încât să nu existe o întrerupere a activității medicale”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Bolnavii susțin că nu și-ar permite să cumpere medicamentele din banii proprii și spun că oricum multe dintre investigațiile necesare le plătesc.

Probleme sunt în multe unități medicale. La Victor Gomoiu din Capitală nu există suficienţi bani pentru plata salariilor cadrelor medicale şi nici pentru plata facturilor la utilităţi. La Spitalul Foişor, Programul Naţional de Proteze este în pericol şi din cauza faptului că au crescut costurile cu 35% faţă de anul trecut.

Nici în farmacii nu se găsesc medicamente.

Managerii spitalelor atrag atenția că sistemul e la un pas de colaps din cauza crizelor din ultima perioadă. Ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor le interzice să mai încheie contracte pentru reparații sau alte investiții. Administrația Spitalelor din Capitală cere Guvernului măsuri urgente.

 

Sursa: Newsinn