Alertă de toxiinfecție alimentară! Anchetă uriașă a autorităților sanitare după ce zeci de copii de gimnaziu din Constanța au început să se simtă rău după ce au mâncat în tabăra în care erau la Lacul Roșu.

Zeci de copii din Constanța aflați în tabără în stațiunea Lacul Roșu, județul Harghita, au fost afectați după ce au luat masa la o pensiune.  

Cei 36 de copii din Constanța, în vârstă de 13 ani, aflați în tabără la Laccul Roșu, au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au acuzat stări de rău și vărsături, la doar o zi de la sosirea în tabără. Profesorii lor susțin că cei mici nu ar fi mâncat în altă parte decât la pensiunea unde erau cazați.

Inițial, doar 12 copii au început să se simtă rău, iar doi dintre aceștia au ajuns la spital, unul dintre ei fiind internat. Ulterior, alţi copii au acuzat stări de rău şi vărsături.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a deschis o anchetă, după ce au apărut suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la mai mulţi copii veniţi într-o tabără privată şi cazaţi la o pensiune din staţiunea Lacul Roşu.

Nu este prima oară când copiii din tabăra de la lacul Roșu suferă de toxiinfecție alimentară. Și anul trecut, la o altă pensiune din stațiunea din Harghita, mai mulţi copii din Timişoara au ajuns la Spitalul din Gheorgheni cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

Mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară au fost și într-o altă tabără de copii la Bran, tot în luna august. Mai mulți copii dintre cei 50 cazați într-un hotel de patru stele din stațiunea montană au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. La fel și într-o altă tabără de copii la Sinaia, când ISU a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical mai multor adulți și copii care acuzau stare de rău şi aveau simptome de toxiinfecţie alimentară – greţuri, vărsături, ameţeli.

Cel puțin 8 copii au fost internați în spitale

Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat că este vorba de 36 de copii, în vârstă de 13 ani, din judeţul Constanţa, care au ajuns la pensiunea din Lacu Roşu în seara zilei de 20 august,  relatează agerpres.ro.

Potrivit primelor informaţii, doi dintre ei au început să se simtă rău în noaptea de 21 spre 22 august, iar marţi dimineaţa au fost transportaţi, cu mijloace proprii, la Spitalul din Bicaz, respectiv la Spitalul din Piatra Neamţ, tatăl unui dintre ei fiind medic chirurg şi având suspiciunea că băiatul are apendicită.

Din acest motiv, DSP Harghita a fost alertată cu întârziere despre cazurile de toxiinfecție alimentară spitalizate din tabăra de la Lacul Roșu.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), dr. Peter Szilard, a precizat că au fost consultaţi şase copii, cu greaţă, vărsături şi diaree, iar doi dintre ei au fost transportaţi, marţi seara, la Spitalul din Gheorgheni.

Şefa DSP Harghita a arătat că, din informaţiile pe care le are, starea celor doi copii internaţi la Gheorgheni nu este gravă.

Totodată, în timpul nopţii s-au mai simţit rău şi alţi copii, dar părinţii ar fi refuzat să cheme ambulanţa, întrucât vor să-i ia acasă.

DSP nu a fost alertată despre cazurile copiilor din tabără – ANCHETĂ uriașă

Ancheta declanşată imediat de DSP Harghita este în curs de derulare, pensiunea în cauză fiind deja amendată pentru că nu a păstrat, conform legii, mostre de alimente, verificările desfăşurându-se, în continuare.

„Nu mai avem mostre, nu mai avem o mostre din care să verificăm. Ei (pensiunea – n.red.) , de obicei ştiu cam de la ce se poate întâmpla şi au grijă să nu găsim probe, pentru că proba de laborator pozitivă, aia este proba sigură care ne confirmă”, a declarat șefa DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi.

Aceasta a mai spus că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio alertă legată de această situaţie, aflând despre ea doar când s-a solicitat ajutorul SAJ şi a adăugat că are suspiciunea că, în prima fază, primii doi copii ar fi fost direcţionaţi de reprezentanţii obiectivului turistic să meargă la spitale din Neamţ, pentru că ştiau că, dacă ar fi venit în ajutor ambulanţele din Harghita, era alertată imediat Direcţia de Sănătate Publică, care ar fi început verificările.

DSP Harghita nu a aflat despre acest caz decât marţi după amiază, când profesorii însoţitori au chemat ambulanţa la pensiunea respectivă, pentru că şi alţi copii se simţeau rău, iar medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita au informat Direcţia de Sănătate Publică.

Șefa DSP a mai precizat că tabăra organizată la pensiunea respectivă este una privată, iar DSP nu a fost anunţată despre organizarea ei. Șefa DSP Harghita i-a îndemnat pe părinţi să aibă o atitudine preventivă şi să se intereseze dinainte unde se organizează tabăra, să ceară garanţii şi să verifice inclusiv firma organizatoare.

„Este o tabără privată, neanunţată la DSP. Deci, sunt tabere oficiale, care au fost declarate de Inspectoratul Şcolar, despre care se ştie şi noi mergem, am controlat toate locurile unde se ştie că sunt anunţate astfel de tabere. Dar aceste tabere private, deci practic organizate de alt judeţ, prin înţelegeri sau la mica înţelegere cu anumite pensiuni sau obiective turistice, acestea nu sunt controlate de noi în prealabil. Deci nu putem şti dacă au fost condiţii sau nu. (…) Eu am tot anunţat şi în judeţ ca să afle şi părinţii (…) că e bine ca acea locaţie să fie controlată, totuşi, în prealabil, ca să fie liniştit şi părinţii, dar dacă asta nu se întâmplă, deplasându-se grupul dintr-un judeţ în altul, se pierde, practic, ocazia să fie controlată locaţia”, a menţionat dr. Tar.