Gândul zilei

„În Pogorârea Duhului Sfânt este întreagă Treime Care vine spre noi, își face lăcașul în noi!”- Paul Evdokimov

Știai că?

Însemnul IC XC NI KA este cunoscut în tradiția creștină cu numele de „pecete”, deoarece conține în jurul semnului Crucii (+) monograma hristică (IC-XC) și un cuvânt de origine grecească (NI-KA).  Cu acest însemn se pecetluiește prescura, din care preotul slujește Sfânta Liturghie, fiind deasemenea folosit în situații dintre cele mai diverse (pecete în casele creștinilor la momentul sfințirii, pecete pe crucea de binecuvântare sau care se poartă la piept, însemn pe crucile ce străjuiesc mormintele creștinilor, pe materialele și obiectele liturgice etc). Pecetea este ușor de recunoscut în general, dar poate nu toată lumea înțelege semnificația simbolurilor.

Traducerea sau explicația literelor IC XC NI KA este:

– literele din însemn se regăsesc în registrul alfabetului grecesc.

– IC înseamnă IISUS (simbolul C este S în greacă)

– XC înseamnă HRISTOS. Deci IC XC este prescurtarea numelui Iisus Hristos (monograma).

– NIKA, scris într-un singur cuvânt, este de la verbul NIKAΩ   (NIKAO înseamnă „a învinge”, „a birui”, în limba greacă).

IC XC NIKA  înseamnă:  IISUS HRISTOS ÎNVINGE sau Iisus Hristos Biruitorul!

Pilda zilei

Încredere

Un om călătorea pe un drum de ţară, împreună cu soţia sa. Obosiţi de atâta mers şi văzând că îi prinde noaptea pe drum, cei doi călători au vrut să tragă la un han. Dar hangiul, om rău, a refuzat să-i primească, spunându-le că nu mai are camere libere. Soția omului s-a arătat nemulţumită.

– Ei, lasă, femeie- a încercat să o liniştească omul- lasă, că ştie Dumnezeu ce e mai bine!

– Măi, omule- zise atunci femeia sa- da’ ce poate fi bine când – uite!

– Nu avem unde sta peste noapte?!

În sfârşit, au plecat mai departe şi, spre bucuria lor, au întâlnit un ţăran, om sărac, dar bun la suflet. Văzând că i-a prins noaptea pe drum, ţăranul i-a primit cu drag în căsuţa lui. Dar a doua zi dimineaţa, când au vrut să plece mai departe, ţăranul le-a dat o veste uluitoare celor doi călători: peste noapte, hanul fusese atacat de hoţi, care îi jefuiseră pe toţi călătorii.

-Vezi, i-a mai spus omul femeii – trebuie să avem încredere în felul în care Dumnezeu le rânduieşte pe toate. Ţii minte ce ţi-am spus aseară? „Lasă, ştie Dumnezeu ce e mai bine.”

„Fără nici o îndoială că Dumnezeu rânduieşte faptele noastre mai bine decât am putea-o face noi înşine!” (Sfântul Vasile cel Mare)

Sursa: Realitatea Spirituala