S-a aflat cine ar putea prelua Ministerul Muncii după demisia lui Marius Budăi survenită în urma scandalului azilelor. Momentan va fi numit un interimar la conducerea ministerului, urmând ca ulterior, luni, să se decidă în PSD cine va fi numit ministru plin. Este luată în considerare și aducerea unui tehnocrat, conform unor surse.

Conform unor surse, se pare că vicepremierul Marian Neacșu va prelua interimatul în fruntea Ministerului Muncii, până la numirea unui nou ministru, în urma demisiei lui Marius Budăi. Luni ar urma ca PSD să nominalizeze pe cineva pentru funcția de ministru al Muncii. Este luată în considerare și aducerea unui tehnocrat.

Cine este Marian Neacșu, vicepremierul din guvernul României care va prelua ministerul Muncii

Marian Neacșu este viceprim-ministru al României din 15 iunie 2023, în guvernul condus de Marcel Ciolacu. Este membru al Partidului Social Democrat (PSD) și fost deputat de Ialomița în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016. A fost secretar de stat în Ministerul Muncii în perioada 2017-2018, ministru delegat pentru Fonduri Europene în perioada 2018-2020 și secretar-general al guvernului Ciucă în perioada decembrie 2021 – iunie 2023.

Marian Neacșu are 59 de ani și este absolvent al Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A lucrat ca asistent social în mai multe instituții publice și private, printre care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Sf. Nicolae” din Iași și Fundația „Salvați Copiii”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, implicat în scandalul azilelor de bătrâni

Imaginile revoltătoare cu bătrâni abuzați, torturați și umiliți în azilele de bătrâni din Voluntari și Afumați au stârnit indignare și reacții din partea autorităților. Unul dintre actorii principali în acest scandal este ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, care are competențe în domeniul asistenței sociale și al acreditării centrelor de îngrijire și asistență.

Cine este Marius Budăi

Marius Budăi este deputat de Iași din partea Partidului Social Democrat (PSD) din 2016 și ministru al Muncii și Protecției Sociale din 2022, când a preluat funcția de la Raluca Turcan. A fost secretar de stat în Ministerul Muncii în perioada 2017-2018 și ministru delegat pentru Fonduri Europene în perioada 2018-2020.

Marius Budăi are 45 de ani și este absolvent al Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A lucrat ca asistent social în mai multe instituții publice și private, printre care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Sf. Nicolae” din Iași și Fundația „Salvați Copiii”.

Ce a declarat Marius Budăi despre scandalul azilelor

Marius Budăi a făcut mai multe declarații publice despre scandalul azilelor de bătrâni, după ce au fost difuzate imagini șocante cu bătrâni legați, bătuți sau lăsați în mizerie. Ministrul s-a arătat „șocat” și „indignat” și a anunțat o serie de măsuri pe care le va lua.

Printre acestea se numără:

– demiterea conducerilor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov și Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități (ANPD), la solicitarea premierului Marcel Ciolacu;
– verificarea tuturor centrelor de îngrijire și asistență din țară printr-un ordin de ministru trimis tuturor prefecturilor;
– reglementarea printr-un act normativ a procedurilor de colaborare cu reprezentanții societății civile;
– modificarea Legii Asistenței Sociale, astfel încât pentru fiecare centru să existe un auditor social.

Marius Budăi a susținut că Ministerul Muncii nu are dreptul legal să se amestece în activitatea inspectorilor sociali sau de muncă, ci doar să le ceară rapoarte. De asemenea, a acuzat că există o discrepanță uriașă între fotografiile din dosarele de licențiere a centrelor și realitatea din teren.

Ce competențe are Marius Budăi în domeniul asistenței sociale

Marius Budăi are competențe în domeniul asistenței sociale prin intermediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care este autoritatea publică centrală pentru coordonarea politicilor publice în acest domeniu.

Potrivit site-ului oficial, Ministerul Muncii are următoarele competențe în domeniul asistenței sociale:

– elaborează strategii, programe și proiecte de acte normative în domeniul asistenței sociale;
– coordonează și monitorizează activitatea ANPIS, AJPIS, ANPD și a altor instituții subordonate sau în coordonare;
– stabilește standardele minime de calitate pentru serviciile sociale și condițiile de acreditare a furnizorilor de servicii sociale;
– asigură cooperarea cu organizațiile neguvernamentale și cu organismele internaționale în domeniul asistenței sociale;
– gestionează fondurile europene destinate asistenței sociale.