Fumatul zilnic ar micșora creierul, potrivit unui nou studiu. Concluzia nu este nouă, oamenii de știință au mai arătat anterior că cei care fumează ar fi expuși reducerii dimensiunii creierului, dar nu era sigur dacă fumatul provoacă acest efect.

Cercetătorii britanici susțin, într-un nou studiu, că au dovezi foarte clare că fumatul zilnic duce la reducerea dimensiunii creierului. În studiile de până acum nu a putut fi demonstrată cu certitudine dacă funatul determină micșorarea creierului sau dacă persoanele cu creierul mai mic sunt mai predispuse să înceapă să fumeze, scrie Live Science.

La actualul studiu au participat peste 28.000 de persoane.

„Acesta este un studiu foarte important. Lucrarea este realizată cu rigurozitate, iar rezultatul este important din perspectiva sănătății publice”, a explicat Dajiang Liu, cercetător la Penn State College of Medicine.

Au fost analizate datele de imagistică cerebrală din U.K. Biobank, un depozit masiv de date genetice și de sănătate ale participanților cu sediul în Marea Britanie. În plus față de aceste scanări cerebrale, au fost analizate și obiceiurile de fumat declarate de participanți, potrivit sondajelor. Cei peste 28 de mii de participanți au fost supuși sondajelor de două ori, o dată între 2006 și 2010 și din nou între 2012 și 2013. În al doilea interval de timp, mai recent, creierul participanților a fost, de asemenea, analizat (fotografiat) cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM).

Concluzia oamenilor de știință a fost uimitoare: În comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată zilnic, participanții care au fumat zilnic la un moment dat înainte de a li se face RMN aveau volume cerebrale mai mici, în medie, cu 7,1 centimetri cubi. Diferența de volum a creierului include și reducerea materiei cenușii, cea care conține neuronii și corpurile cerebrale, ca encefalul, cu trunchiul cerebral și cerebelul. Astfel, s-a observat că scăderea de 71, centimetri cubi a volumului creierului însemna și o reducere a materiei cenușii din creier cu 5,5 centimetri cubi

Cantitatea de țigări fumată zilnic nu influențează însă semnificativ materia albă a creierului. Fumatul zilnic, la un moment dat în trecut, a fost, de asemenea, legat de o scădere de 0,1 centimetri cubi (1,6 cc) în materia albă a creierului, care include rețelele ce conectează neuronii între ei.

BOLI GRAVE ASOCIATE CU FUMATUL și REDUCEREA CREIERULUI

S-a descoperit și ce boli neurologice grave generează reducerea creierului. Oamenii de știință au studiat datele genetice ale participanților pentru a vedea dacă variantele genetice care influențează riscul de fumat ar putea fi legate de diferențele în volumul materiei cenușii. Și au descoperit că persoanele cu un risc genetic mai mare aveau o probabilitate mai mare să fi fost fumători în trecut, însă caracteristicile genetice, în mod izolat, nu era legată de volumul materiei cenușii. Dar conta istoricul fumatului zilnic, care ar fi puternic legat de volumul materiei cenușii, ajungându-se la concluzia că fumatul determină schimbările volumului creierului. Deoarece micșorarea creierului a fost asociată cu boli neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, Stabilirea unei legături între fumat și scăderea volumului creierului a deschis o nouă posibilitate de a ști cât de mult influențează fumatul apariția unor boli neurologice, asociate cu micșorarea creierului. Printre aceste boli este Alzheimer.

VESTE BUNĂ PENTRU FUMĂTORI: CREIERUL SE REGENEREAZĂ PARȚIAL DUPĂ RENUNȚAREA LA FUMAT

Analizele ulterioare au arătat că persoanele care au renunțat la fumat de mai mult timp aveau o cantitate ușor mai mare de materie cenușie în creier, în comparație cu cele care au renunțat mai recent. Acest lucru sugerează că oprirea fumatului poate inversa ușor declinul volumului creierului. De exemplu, renunțarea la fumat cu un an mai devreme a fost legată de o creștere suplimentară de 0,005 centimetri cubi (0,09 cc) a volumului materiei cenușii în rândul fumătorilor care fumează zilnic în trecut.

Cercetătorii britanici au arătat în analize ulterioare impactul fumatului asupra creierului și posibilitatea de regenerare a acestuia. Se știe că volumul materiei albe nu este influențată semnificativ de cantitatea zilnică a de țigări, ci de faptul că se fumează (zilnic).

Persoanele care s-au lăsat de fumat mai mult timp prezentau puțin mai multă materie cenușie în creier, în comparație cu cei care rențaseră mai recent la viciu, potrivit analizelor cercetătorilor britanici.

Ceea ce sugerează că renunțarea la fumat poate inversa, chiar dacă într-o măsură nu foarte mare, scăderea volumului creierului. Astfel, renunțarea la fumat cu un an mai devreme arată  o creștere  de 0,09 centimetri cubi a volumului de materie cenușie în rândul celro care fumau zilnic în trecut, potrivit Live Science.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala