Un nivel ridicat de colesterol in sange creste riscul afectiunilor cardiovasculare. Pentru reducerea colesterolului, o dieta saraca in grasimi si un program regulat de exercitii fizice poate reduce riscul acestor afectiuni. Cu toate acestea, studiile arata ca stresul la locul de munca sau acasa poate determina cresterea colesterolului din sange.

In urma studiilor, s-a demonstrat că stresul psihologic conduce la niveluri mai mari de trigliceride și lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), colesterol „rău” . Atunci când organismul se confruntă cu stres, au loc anumite reacții fiziologice, inclusiv modificări ale nivelurilor de hormoni și ale unor componente din sânge. Ambele evenimente ar putea duce la creșterea colesterolului.

Oamenii de știință au sugerat câteva moduri în care reacțiile de stres pot duce la creșterea colesterolului.

  • Hemoconcentrarea- când o persoană se confruntă cu stres, poate experimenta hemoconcentrare. Acest lucru face ca sângele să piardă lichid. Componentele sângelui, inclusiv colesterolul, devin mai concentrate. Acesta ar putea fi o modalitate prin care stresul duce la un nivel mai ridicat de colesterol pe termen scurt. Un posibil motiv pentru aceasta poate fi faptul că, pe măsură ce tensiunea arterială crește, fluidul se deplasează din vasele de sânge în spațiile interstițiale din jurul lor.
  • Cortizolul – persoanele care se confruntă cu stres pe termen lung pot avea niveluri constant ridicate de colesterol în corpul lor. Acest lucru se poate datora hormonului cortizol.
  • Acizi grași- dacă organismul eliberează acizi grași liberi și glucoză pentru energie într-o perioadă stresantă și persoana nu le folosește pentru energie, acest lucru ar putea determina și creșterea nivelului de colesterol. 

Factorii care pot determina indirect creșterea colesterolului includ:

  • Modificări ale dietei: pe termen scurt, o persoană care se confruntă cu stres poate să nu vrea să mănânce. Pe termen lung, însă, impactul hormonal al stresului poate crește apetitul unei persoane.
  • Alcool și tutun: o persoană care se confruntă cu stres își poate crește consumul de alcool și poate fuma mai mult sau poate reveni la fumat după ce a renunțat.
  • Exerciții: Activitatea fizică afectează direct nivelul colesterolului. Dacă o persoană care se confruntă cu stres reduce cantitatea de activitate fizică pe care o desfășoară, probabil că nivelul de colesterol va crește.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala