Spitalele publice care încalcă Ordinul Ministerului Sănătății privind programul de vizite în spitalele publice şi informarea aparținătorilor despre starea de sănătate a pacienților internați riscă să primească amenzi uriașe, cuprinse între 5.000 de lei şi 7.000 de lei.

Sancțiunile sunt prevăzute într-un proiect de HG consultat de Economica.net, care practic completează ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 3.670/2022, privind noile reguli noi privind programul de vizite în spitalele publice şi informarea aparţinătorilor. În forma inițială, reglementarea nu prevedea sancțiuni pentru insituțiile spitalicești de stat care nu respectă noile reguli.

Astfel, Guvernul propune amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru spitalele publice care:

– încalcă legislaţia privind programul de vizite al pacienţilor internaţi în spitalele publice;

– încalcă legislaţia referitoare la afişarea programului de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul spitalului public;

– amenda pentru spitalele publice care nu asigură pentru vizitatori, în mod gratuit, echipamentul de protecţie adaptat în funcţie de gradul de risc al secţiei.

– amendă pentru spitalele publice care încalcă legislaţia privind suspendarea programului de vizită în situaţii de risc epidemiologic, reiese din proiectul de HG analizat de Economica.net.

Spitalele publice au noi obligaţii faţă de aparţinătorii pacienţilor

Tot prin efect al ordinului MS 3670/2022, spitalul alocă fiecărui pacient un cod unic care va fi transmis aparținătorilor, iar informaţii despre starea de sănătate a pacientului vor fi transmise numai după confirmarea codului unic.

De asemenea, dacă programul de vizită este suspendat sau dacă starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secțiile au obligația să informeze telefonic zilnic aparținătorii despre starea și evoluția pacientului, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat.

Încalcărea acestor reguli poate aduce amenzi între 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru spitalele publice.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala