Pielea și mucoasele noastre sunt acoperite cu bacterii care mențin sănătatea zonelor respective. Iar în colon este o altă lume, acolo adăpostim aproape două kilograme de bacterii, care au mai fost supranumite ”al doilea creier”.

Populațiile microbiene intestinale joacă un rol fundamental atât în menținerea imunității, cât și în producerea unor afecțiuni. Microbiomul intestinal este o grupare de specii bacteriene foarte dinamică influențată de mediu și alimentație.   

Pentru ca să menținem integritatea microbiomului avem nevoie să consumăm alimente cu rol probiotic și prebiotic. 

Printre factorii perturbatori ai florei benefice se numara: antibioticele, corticosteroizii, pilulele anticonceptionale, ibuprofenul, aspirina, indometacinul, apa clorinata, precum si unele alimente (zaharul rafinat, grasimile hidrogenate). De aceea, tot mai multe persoane au nevoie de probiotice, mai ales ca literatura de specialitate precizeaza faptul ca 80% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor, in flora bacteriana.

”Am fost foarte entuziasmată când am aflat că integritatea microbiomului depinde de mine, de alegerile alimentare pe care le fac și cred că ar putea fi foarte util pentru tine. Deci, sper să ții cont de asta.” Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.

Probioticele sunt bacterii vii și fermenți benefici, care oferă numeroase beneficii organismului, în special sistemului digestiv deoarece reechilibrează balanța microbiologică a organismului. Ele se găsesc în mod natural în intestin, în unele alimente și sub formă de suplimente alimentare.

Iată alimentele care au rol probiotic: iaurt, sucuri și băuturi din soia, lapte fermentat și nefermentat, lapte bătut, miso (un preparat din soia), chefir, varză acră, murături.

Prebioticele sunt fibre pe care organismul nu le poate digera și care acționează ca hrană pentru probiotice.

  • Când prebioticele se combină cu probioticele formează un simbiotic.
  • Alimentele care conțin prebiotice sunt următoarele: cereale integrale, ovăz, banane, ceapă, usturoi, praz, semințe încolțite, sparanghel, miere și anghinare.

Asigură-te că în ficare zi pe masa ta se găsesc alimente din cele două categorii pentru a te bucura de sănătate și vitalitate.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala