Un studiu recent a descoperit o legătură între consumul de băuturi dulci și căderea părului la modelul masculin. Cercetătorii au examinat legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și căderea părului la modelul masculin. Ei au remarcat că descoperirile lor se bazează pe corelație, nu pe cauzalitate și că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma legătura.

Căderea părului cu model masculin MPHL (Male-pattern hair loss) este cea mai comună formă de cădere a părului la bărbați, afectând aproximativ 30-50% dintre bărbați până la vârsta de 50 de ani.

Recent, cercetătorii de la Universitatea Tsinghua, Beijing, China, au examinat legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr (SSB) și MPHL. Ei au descoperit că un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr se corelează cu un risc mai mare de MPHL. „În mod tradițional, majoritatea medicilor sau chirurgilor de restaurare a părului înțeleg că nutrienții și dieta joacă un rol cheie în sănătatea generală și bunăstarea pacienților noștri”, a remarcat dr. Williams.

„Mișcarea fizică, evitarea produselor din tutun și a drogurilor ilicite, o alimentație bună și o dietă echilibrată sunt esențiale pentru sănătatea și longevitatea pacientului nostru.” Dr. Ken L. Williams Jr., D.O., FISHRS, ABHRS, chirurg și fondatorul Orange County Hair Restoration din Irvine, CA, și autorul cărții Hair Transplant 360 – Follicular Unit Extraction.

Băuturi dulci și căderea părului

Cum afectează consumul de zahăr părul

Întrebat cum poate influența consumul de SSB MPHL, dr. Ai Zhao, Ph.D., profesor asistent la Școala de Sănătate Publică Vanke de la Universitatea Tsinghua, unul dintre autorii studiului, a spus MNT că un consum mai mare de zahăr crește concentrația de zahăr din sânge, ceea ce declanșează căile poliolilor, care transformă glucoza în alte zaharuri. 

Ea a observat că studiile in vitro și vivo arată că acest proces reduce cantitatea de glucoză din părțile exterioare ale foliculilor de păr, ceea ce poate duce la MPHL. Ea a adăugat că aportul de zahăr este adesea însoțit de un aport excesiv de lipide, care este, de asemenea, legat de MPHL. 

Dr. Zhao a menționat că studiile anterioare au arătat că aportul ridicat de zahăr este legat de problemele de sănătate mintală. O meta-analiză, de exemplu, a constatat că cei care au băut echivalentul a trei cutii de cola pe zi au un risc cu 25% mai mare de depresie decât cei care nu consumă băuturi dulci.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala