Situație alarmantă la Iași! Tot personalul medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare a intrat în grevă japoneză.

Medicii au luat această decizie după ce proiectul lor a fost eliminat de pe lista spitalelor finanțate prin PNRR.

În ultimul an, numărul pacienților cu probleme de inimă a crescut cu peste 50 la sută, spun medicii din Iași, care nu au locuri suficiente pentru a-i îngriji.

 

Liderul Sindicatului Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, a declarat, pentru Agerpres, că noul spital de boli cardiovasculare este necesar întrucât actualul Institut de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două etaje ale unui imobil cu şase etaje în care mai funcţionează şi Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, unitate unde sunt tratate patologiile renale şi unde totodată se efectuează dialize şi transplanturi renale.

Noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară ar fi o necesitate pentru a ajuta persoanele din zona de est a României şi din Republica Moldova care au astfel de afecţiuni, fiind astfel vorba de o populaţie de circa 5 milioane de persoane.

 

„Avem nevoie de o instituţie nouă. Faptul că proiectul de finanţare (…) nu s-a regăsit pe lista de 27 de proiecte ce vor fi finanţate prin PNRR a stârnit nemulţumirea noastră şi a colegilor, ca şi a altor cetăţeni din zona Moldovei. Ne-am propus ca în această săptămână, sau cel puţin până când se va adopta hotărârea de guvern care bate în cuie lista celor 27 de investiţii, să fim în grevă japoneză. Ulterior, vom analiza posibilitatea de a contesta în instanţă sau chiar de a declanşa chiar grevă în măsura în care legea dialogului social ne va permite acest lucru”, a adăugat liderul filialei ieşene a Sanitas.

Sursa: Realitatea de Iasi