„Flurona” este un termen folosit pentru a descrie o infectare simultană cu gripă și COVID-19. Denumirea vine de la „flu” (eng. „gripă”) și „rona” (ultima parte a cuvântului „Corona”).Adulții care sunt infectați atât cu COVID-19, cât și cu gripă în timp ce sunt aflați în spital prezintă un risc mai mare de boală severă și deces, în comparație cu cei care au COVID-19 singuri sau sunt co-infectați cu un alt virus arată studiile. 

Coinfecțiile cu viruși respiratori sunt mai probabil să apară pe măsură ce restricțiile de sănătate publică sunt ridicate, ceea ce înseamnă că spitalele ar trebui să fie pregătite pentru rate mai mari de internări și pentru o cerere mai mare de paturi de terapie intensivă. Pacienții ar trebui să fie mai precauți și să conștientizeze riscurile la care se expun. Aplicarea măsurilor de prevenție și vaccinarea conduc la stoparea acestui ”fenomen” și impiedică apariția unei noi pandemii. 

„În timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit, este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a explicat Dr. Marinescu directorul medical al Institutului Matei Balș din București. 

Potrivit unui studiu publicat în The Lancet a constatat că cei cu COVID-19 și gripă aveau de patru ori mai multe șanse de a necesita suport respirator și de 2,4 ori mai multe șanse de a muri – evidențiind importanța vaccinării împotriva ambelor boli și necesitatea de a testa pacienții pentru ele.  

Coinfecțiile cu viruși respiratori sunt mai probabil să apară pe măsură ce restricțiile de sănătate publică sunt ridicate, ceea ce înseamnă că spitalele ar trebui să fie pregătite pentru rate mai mari de internări și pentru o cerere mai mare de paturi de terapie intensivă – în special în lunile de iarnă și sezoanele de gripă severă. 

VEZI ȘI: Gripă + SARS-CoV-2 în România – efectele DUBLEI infecții virale. Avertisment fără precedent al medicilor

Diverse țări au raportat cazuri de pacienți cu așa-numita „Flurona” – combinația nefericită de gripă și COVID-19 la același individ în același timp – dar nu era clar dacă aceștia prezentau un risc mai mare de îmbolnăvire severă decât persoanele care a avut fie infecție singur. 

Pentru a investiga, dr. Maaike Swets și colegii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, au analizat datele a 305.000 de pacienți din Regatul Unit care au fost spitalizați cu COVID-19 între 6 februarie 2020 și 8 decembrie 2021. Din cei 6.965 care au fost testați pentru viruși respiratori suplimentari, 583 (8,4%) au fost co-infectați fie cu gripă, fie cu virusul sincițial respirator (RSV), fie cu adenovirus (o cauză a răcelii comune). 

Acei pacienți care au avut COVID-19 și gripă în același timp au experimentat o boală semnificativ mai gravă, în comparație cu cei care tocmai au avut COVID-19: au avut de patru ori mai multe șanse de a beneficia de ventilație mecanică și au fost de 2,35 ori mai multe șanse de a muri. 

Coautorul studiului, profesorul Calum Semple de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, a declarat: „Am fost surprinși de faptul că riscul de deces s-a dublat atunci când oamenii au fost infectați atât cu virusul gripal, cât și cu virusul COVID-19. Acum este foarte important ca oamenii să fie complet vaccinați și stimulați împotriva ambelor viruși și să nu-l lase până nu este prea târziu.”De asemenea, studiul a mai constatat că cei co-infectați cu adenovirus și SARS-CoV-2 au avut de 1,53 ori mai multe șanse de a muri, în comparație cu cei care au avut doar COVID-19. 

Deoarece există vaccinuri eficiente atât pentru COVID-19, cât și pentru gripă, este important ca oamenii să accepte oferta de vaccinare, pentru a-și reduce riscul individual și presiunea asupra sistemelor de sănătate. 

Aceste rezultate evidențiază, de asemenea, importanța testării virusurilor gripale la pacienții spitalizați care sunt internați cu COVID-19, atât pentru a-i identifica pe cei cu risc mai mare de boală severă, cât și pentru a ghida modul în care sunt tratați, deoarece aceștia pot răspunde diferit la medicamentele antivirale și cele administrate pentru a suprima răspunsul imun la COVID-19.

VEZI ȘI: „Flurona” – combinația de gripă și Covid – a fost despistată încă de anul trecut în România

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala