Căderea părului este o problemă comună, aproape 80% dintre bărbați și jumătate dintre femeile care se confruntă cu căderea părului de-a lungul vieții.

Deși suplimentele nutriționale sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea căderii părului, există date limitate privind eficacitatea și siguranța acestora.

O revizuire recentă care rezumă datele din 30 de studii anterioare pe oameni sugerează că suplimentele nutritive ar putea trata anumite tipuri de căderea părului, având în același timp efecte secundare în general tolerabile.

Autorii au remarcat că aceste studii au inclus un număr limitat de participanți și au arătat variabilitate în design, sugerând necesitatea unor studii clinice randomizate mai mari.

O revizuire sistematică recentă publicată în revista JAMA Dermatology Trusted Source a sintetizat date din cercetări anterioare, inclusiv studii clinice randomizate, privind suplimentele nutritive care ar putea trata căderea părului. Studiul a constatat că o serie de suplimente, de la ulei de semințe de dovleac, zinc, vitamina E, acizi grași omega și anumite formulări comerciale precum Viviscal și Nutrafol, printre altele, s-au arătat promițătoare în tratamentul unor tipuri specifice de căderea părului. Studiile incluse în revizuire au fost în general mici și au folosit criterii subiective de includere, subliniind necesitatea unor studii clinice randomizate mai mari și mai robuste.

Studiile incluse în revizuire au fost în general mici și au folosit criterii subiective de includere, subliniind necesitatea unor studii clinice randomizate mai mari și mai robuste.

Cum să minimizezi căderea părului

Căderea părului este o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire atât la bărbați, cât și la femei. Cu toate acestea, există modalități de a proteja foliculii de păr și de a încetini căderea părului.

„De îndată ce observați că vă pierdeți părul, faceți o întâlnire cu un medic dermatolog,” a sfătuit dr. Reid Maclellan, fondatorul și CEO-ul Cortina Health și profesor adjunct de chirurgie plastică la Harvard Medical School din Boston, MA. Cu cât consultați mai devreme un expert, este posibil să puteți începe să îl tratați rapid și să minimizați căderea în continuare a părului.

Dr. Ron Chao, chirurg cosmetic, plastic și transplant de păr la Barber Surgeons Guild din New York, a avertizat:„Există literalmente sute de produse, șampoane, vitamine, suplimente etc. pe piață care pretind că ajută la căderea părului, dar ca profesionist, le recomand oficial doar pe cele care sunt în prezent aprobate clinic de FDA, care sunt finasterida orală, minoxidilul topic și lasere de clasa 3 de nivel scăzut. ”Terapia cu laser de nivel scăzut – numită și terapie cu lumină roșie sau terapie cu laser la rece – iradiază scalpul pentru a promova circulația sângelui și pentru a încuraja creșterea părului.

În 2020, o analiză a cercetării a concluzionat că tratamentele sunt sigure și eficiente atât pentru bărbați, cât și pentru femei. „Dacă sunteți îngrijorat de căderea androgenetică a părului, este esențial să lucrați îndeaproape cu un medic pentru a vă asigura că nu există alte cauze care stau la baza căderii părului”, a sfătuit dr. Geeta Yadav, dermatolog certificat de consiliu și fondator al FACET. Dermatologie.„Un medic ar putea recomanda analize de sânge sau chiar imagistică”, a adăugat ea.

De exemplu, testele de sânge pentru a verifica deficiențe alimentare ar putea include feritina și nivelul de vitamina D.

„Obișnuințele sănătoase pe care pacienții le pot face ei înșiși includ să urmeze o dietă nutritivă și să încerce să mențină un nivel scăzut de stres”, a sfătuit ea.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala