Medicul Adrian Marinescu a vorbit la Realitatea PLUS, în cadrul emisiunii Sănătatea la control prezentată de Cristina Răduță, despre sezonul rece și valul de viroze care ar putea să vină peste România.

„Vorbim de un sezon rece care vine cu un număr mare de viroze, nu vorbim doar de gripă, unele cazuri de infecție cu sarscov2. Anul 2022 e etapa în care lucrurile legate de pandemie încep să fie echilibrate, ceea ce se și întâmplă, nu mai sunt restricții, oamenii interacționează, ceea ce înseamnă că vom avea un număr crescut de viroze. În ultimii 2 ani circulația acestor virusuri a fost redusă, e evident că acum riscul e mai mare și o să fie un sezon mai complicat, asta nu înseamnă că e o situație fără ieșire.

E clar că e o problema reală pentru cei mici, în această perioada se vor îmbolnăvi destul de mult. Cum se pot proteja: mâinile trebuie să fie spălate cu apă și săpun, e bine să evităm zonele aglomerate, un copil când are simptomatologie e bine să rămână acasă”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

În ultima săptămână au fost înregistrate aproape 97 de mii de cazuri de cazuri de infecții respiratorii acute, arată datele Institutului de Sănătate Publică. Numărul este mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, dar este sensibil mai mare și față de anii de dinaintea pandemiei COVID.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a informat vineri că, la nivel naţional, au fost raportate, în perioada 14-20 noiembrie, 96.996 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.180 de cazuri. 

Potrivit INSP, a fost raportat un caz confirmat de gripă (cu virus gripal A nesubtipat).

Valoarea de anul acesta este mai mare chiar și prin comparație cu anii de dinainte de pandemia COVID. Astfel, în 2020, în săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 34.684, cu aproape 60% mai puțin decât în 2019. 

De la începutul sezonului virozelor 2022 au fost raportate 15 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: 8 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 5 cazuri gripă AH3 2 cazuri gripă AH1.

În perioada de referinţă au fost raportate la nivel naţional 430 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 251 înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 87 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un număr de 1.270.550 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până la data de 30 octombrie cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii.