Situație alarmantă în mai multe județe din țară! Medicii atrag atenția că lipsesc vaccinurile obligatorii pentru nou născuți, iar în unele zone stocurile au fost deja epuizate. Este vorba despre vaccinurile ROR sau hexavalent, seruri care îi apără pe copii de boli grave. Totul în condițiile în care lipsesc medicamente esențiale din farmacii și spitale, iar unitățile medicale sunt pline din cauza valului de viroze. 

Vaccinul anti-rujeolă lipsește din majoritatea județelor și nu se știe când va fi din nou pe stocul Direcțiilor de Sănătate Publică pentru a fi livrat medicilor de familie. Pericolul este cu atât mai mare cu cât rata de vaccinare contra rujeolei e destul de scăzută. Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața bolii, dacă nu sunt vaccinați. 

În aceste condiții, specialiștii spun că izbucnirea unei epidemii e iminentă. Grav este și că în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut în România.

Conform Institutului Național de Sănătate publică, vaccinul antirujeolic a fost inclus în schema asigurată de stat începând cu anul 2005. O perioadă de timp, rata de vaccinare a fost de aproximativ 95%, însă, din 2010 aceasta a început să scadă. În 2019, procentul părinților care și-au vaccinat copiii cu prima doză din vaccinul antirujeolic a ajuns la 89,5, iar cu cea de-a doua doză, procentul a ajuns la 75,8%.