Alergia la latex este o reacție la anumite proteine ​​găsite în latexul de cauciuc natural, un produs fabricat din arborele de cauciuc. Dacă aveți o alergie la latex, corpul dumneavoastră confundă latexul cu o substanță nocivă.

Alergia la latex poate provoca mâncărimi ale pielii și urticarie sau chiar anafilaxie, o afecțiune care poate pune viața în pericol, care poate provoca umflarea gâtului și dificultăți severe de respirație. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate determina dacă aveți o alergie la latex sau dacă aveți riscul de a dezvolta o alergie la latex.

Înțelegerea alergiei la latex și cunoașterea surselor comune de latex vă pot ajuta să preveniți reacțiile alergice.

Simptome

Dacă sunteți alergic la latex, este posibil să aveți simptome după ce ați atins produse din cauciuc din latex, cum ar fi mănuși sau baloane. De asemenea, puteți avea simptome dacă inhalați particule de latex care sunt eliberate în aer atunci când cineva își scoate mănușile de latex.

Simptomele alergiei la latex variază de la ușoare la severe. O reacție depinde de cât de sensibil ești la latex și de cantitatea de latex pe care o atingi sau inhalezi. Reacția dumneavoastră se poate agrava cu fiecare expunere suplimentară la latex.

·      Simptome ușoare: mâncărime, înroșirea pielii, urticarie sau erupție cutanată

·      Simptome mai severe: strănut, rinoree, senzatia de mancarime a ochilor, respiratie dificila,respiraţie şuierătoare, tuse.

Cea mai gravă reacție alergică la latex este anafilaxia, care poate fi mortală. O reacție anafilactică (an-uh-fuh-LAK-tik) se dezvoltă imediat după expunerea la latex la persoanele foarte sensibile. Cu toate acestea, se întâmplă rar prima dată când ești expus.

Simptomele anafilaxiei includ:

·      Respiratie dificila

·      Urticarie sau umflare

·      Greață și vărsături

·      Respiraţie şuierătoare

·      Scăderea tensiunii arteriale

·      Ameţeală

·      Pierderea conștienței

·      Confuzie

·      Puls rapid sau slab

Când să vezi un medic

Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți sau credeți că aveți o reacție anafilactică.

Dacă aveți reacții mai puțin severe după expunerea la latex, discutați cu medicul dumneavoastră pentru confirmarea diagnosticului.

Cauze

Într-o alergie la latex, sistemul tău imunitar identifică latexul ca o substanță dăunătoare și declanșează anumiți anticorpi pentru a-l combate. Data viitoare când ești expus la latex, acești anticorpi spun sistemului tău imunitar să elibereze histamina și alte substanțe chimice în sânge. Acest proces produce o serie de simptome de alergie. Cu cât ești expus de mai multe ori la latex, cu atât sistemul tău imunitar va răspunde mai puternic. Aceasta se numește sensibilizare. 

Alergia la latex poate apărea în următoarele moduri:

·      Contact direct. Cea mai frecventă cauză a alergiei la latex implică atingerea produselor care conțin latex, inclusiv mănuși, prezervative și baloane din latex.

·      Inhalare. Produsele din latex, în special mănușile, eliberează particule de latex. Puteți respira aceste particule atunci când devin în aer. Cantitatea de latex în aer din mănuși diferă foarte mult în funcție de marca mănușii utilizate.

Este posibil să aveți și alte reacții ale pielii atunci când utilizați latex. Ei includ:

·      Dermatită alergică de contact. Această reacție rezultă din aditivii chimici utilizați în timpul producției. Simptomul principal este o erupție cutanată cu formare de vezicule la 24 până la 48 de ore după expunere, similară cu iedera otrăvitoare.

·      Dermatită de contact iritantă. Nu este o alergie, această iritație a pielii este cauzată de purtarea mănușilor de cauciuc sau de expunerea la pudra din interiorul acestora. Simptomele includ zone uscate, mâncărime, iritate, de obicei pe mâini.

Nu toate produsele din latex sunt fabricate din surse naturale. Produsele care conțin materiale sintetice, cum ar fi vopseaua latex, este puțin probabil să provoace o reacție. 

Factori de risc

Anumite persoane au un risc mai mare de a dezvolta o alergie la latex: 

·      Persoanele cu spina bifida. Riscul de alergie la latex este cel mai mare la persoanele cu spina bifida – un defect congenital care afectează dezvoltarea coloanei vertebrale. Persoanele cu spina bifida ar trebui să evite întotdeauna produsele din latex.

·      Persoane care suferă mai multe intervenții chirurgicale sau proceduri medicale. Expunerea repetată la mănuși de latex și produse medicale crește riscul de a dezvolta alergie la latex.

·      Muncitori in domeniul sanatatii. Dacă lucrați în domeniul sănătății, aveți un risc crescut de a dezvolta o alergie la latex.

·      Muncitori din industria cauciucului. Expunerea repetată la latex poate crește sensibilitatea.

·      Persoane cu antecedente personale sau familiale de alergii. Aveți un risc crescut de alergie la latex dacă aveți alte alergii – cum ar fi febra fânului sau o alergie alimentară – sau sunt frecvente în familia dvs.

Legătura dintre alergia alimentară și alergia la latex

Anumite fructe conțin aceiași alergeni găsiți în latex. Ei includ:

·      Avocado

·      Banană

·      Castan

·      Kiwi

·      Fructul pasiunii

Dacă ești alergic la latex, ai șanse mai mari să fii și alergic la aceste alimente.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala