Dependența de jocuri de noroc se referă la impulsul compulsiv de a juca. Poate apărea la persoanele care participă la jocuri de cazinou, jocuri de noroc online, pariuri și loterie și dacă este adesea activată și încurajată de industria jocurilor de noroc.

Jocurile de noroc pot deveni dependente, deoarece stimulează calea recompensei din creier, care poate apoi încuraja și întări comportamentul de joc. Mai mulți factori biologici, genetici și de mediu pot duce la un risc crescut de dependență de jocuri de noroc, cum ar fi anumite tulburări de sănătate mintală, caracteristici de personalitate, medicamente și expunerea la jocuri de noroc

De ce jocurile de noroc creează dependență?

Dependența de jocuri de noroc poate acționa foarte similar cu dependența de droguri. În ambele cazuri, calea recompensei din creier poate fi stimulată, creând un sentiment de satisfacție. Mai precis, stimularea acestei căi de recompensă declanșează eliberarea unui mesager chimic numit dopamină, care duce la un sentiment de euforie. Produsele de jocuri de noroc care permit jocul ușor și rapid, văzute în special în cazul pariurilor cu cote fixe, pot crea dependență, deoarece „câștigurile aproape”, care sunt pierderi deghizate în câștig, stimulează, de asemenea, calea recompensei în creier. 

Pentru a regenera acest sentiment, unii indivizi se pot angaja în mod repetitiv în comportamentul de joc de noroc. În cele din urmă, jucătorii pot dezvolta o toleranță, determinând ca neuronii creierului lor să se adapteze și să producă mai puțină dopamină ca răspuns la acest comportament. Pentru a depăși acest lucru, jucătorii compulsivi se vor angaja adesea în aventuri mai riscante pentru a crea același sentiment de satisfacție și le poate fi dificil să oprească jocurile de noroc. Acest ciclu de comportament poate duce la dependență și tulburări de jocuri de noroc. Cu toate acestea, este important să rețineți că nu toți persoanele care joacă jocuri de noroc vor dezvolta o dependență de jocuri de noroc.  

Care sunt semnele dependenței de jocuri de noroc?

Dependența de jocuri de noroc este adesea descrisă ca fiind o dependență tăcută. Cu toate acestea, poate provoca o mare varietate de semne și simptome care se manifestă în primul rând ca modificări comportamentale. Jucătorii problematici par adesea preocupați de jocurile de noroc, retrăind experiențele anterioare de jocuri de noroc sau planificându-le pe cele viitoare. Asumarea crescută a riscurilor, cum ar fi pariurile sau pariurile mai mari, poate fi, de asemenea, un semn de dependență. Un jucător compulsiv poate recurge și la jocuri de noroc pentru a face față problemelor personale sau stresului. În plus, indivizii pot minți în efortul de a ascunde amploarea problemei lor și deseori pun în pericol relații și oportunități importante din cauza jocurilor de noroc. În unele cazuri, indivizii pot avea o probabilitate crescută de a comite infracțiuni, cum ar fi furtul – de obicei, în efortul de a genera mai mulți bani pentru jocuri de noroc. Atunci când încearcă să reducă jocurile de noroc, persoanele pot prezenta semne de sevraj, cum ar fi depresie, insomnie, pofte, anxietate și iritabilitate. 

Cele mai multe semne ale dependenței de jocuri de noroc sunt greu de recunoscut de către individ însuși și pot manifesta adesea o negare crescută. Este important ca familia și prietenii să supravegheze astfel de semne dacă se suspectează dependența de jocuri de noroc. 

Cum este diagnosticată dependența de jocuri de noroc?

Dependența de jocuri de noroc poate fi diagnosticată de un medic prin evaluarea obiceiurilor de jocuri de noroc, a istoricului medical și a stării de sănătate mintală. Examinarea istoricului medical poate dezvălui anumite medicamente sau probleme de sănătate care pot contribui la creșterea comportamentelor compulsive.

Cum este tratată dependența de jocuri de noroc?

În funcție de nevoile și resursele individului, tratamentul poate implica programe pentru pacienți internați, programe în ambulatoriu sau, în unele cazuri, o unitate de tratament rezidențială. În unele cazuri, medicamentele care tratează tulburările mintale, cum ar fi antidepresivele sau stabilizatorii dispoziției, pot ajuta la reducerea comportamentelor de joc.

Tratamentul pe termen lung pentru a depăși dependența de jocuri de noroc se concentrează adesea pe schimbări de comportament și sprijin. Adesea, terapia comportamentală sau terapia cognitiv-comportamentală pot fi benefice.

·      Terapia comportamentală implică expunerea sistematică la comportamentele de jocuri de noroc într-un efort de a reduce impulsurile.

·      Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe înlocuirea comportamentelor și credințelor nesănătoase cu unele sănătoase și pozitive.

Prin aceste intervenții, indivizii ar trebui să urmărească să creeze bariere între ei și jocurile de noroc, să schimbe modul în care văd jocurile de noroc și să dezvolte noi hobby-uri.

Un alt instrument sugerat este autoexcluderea, care se referă la blocarea de la tentația jocurilor de noroc. Acest lucru se poate face prin intermediul anumitor software utilizate pentru a bloca jocurile de noroc online (de exemplu, Gamban sau BetBlocker) sau poate fi aranjat cu operatorii de jocuri de noroc și băncile personale pentru a preveni jocurile de noroc sub alte forme. 

Este important de reținut că, în ciuda tratamentului, cineva poate fi în continuare expus riscului de recidivă, mai ales dacă este expus la alți jucători sau la medii de jocuri de noroc. Se recomandă să contactați un medic sau un furnizor de sănătate mintală dacă cineva se simte deosebit de expus riscului de recidivă. 

Cum ajuți pe cineva cu dependență de jocuri de noroc?

Primul pas recomandat este de a vorbi cu individul. Deși nu poți forța pe cineva să-și confrunte dependența, cu siguranță îți poți oferi sprijinul dacă te simți în siguranță. De asemenea, puteți încuraja persoana respectivă să caute ajutor profesional pentru a face față dependenței sale atunci când se simte pregătită. Dacă dependența persoanei dragi vă provoacă probleme, cum ar fi anxietatea, este recomandat să căutați și sprijin pentru sănătatea mintală. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Gambling Addiction and Problem Gambling, www.helpguide.org

Compulsive gambling, www.mayoclinic.org

Gambling Addiction, www.osmosis.org

Global prevalence of help-seeking for problem gambling: A systematic review and meta-analysis, onlinelibrary.wiley.com

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala