Cel putin o data in viata ne confruntam cu durerea de cap, cel mai adesea punem durerea de cap pe seama stresului, a odihnei insuficiente, a unei probleme emotionale sau a unei conditii medicale preexistente (hipertensiune arteriala, anxietate sau depresie).

Cefaleea are diverse cauze, însă printre cele mai întâlnite sunt afecțiunile oftalmologice. Durerile de cap sunt doar simptomele unor afecțiuni oculare sau extraoculare netratate.

Durerile de cap pot fi cauza unor probleme oculare, deaceea înainte de a vă adresa medicului neurolog, faceți o vizită medicului oftalmolog.  Astfel de dureri se dezvoltă la nivelul ochiului stâng sau a ambilor ochi și pot varia ca intensitate- de la o tensiune în zona frontală a capului, până la înțepături severe. Acestea apar din diverse cauze și pot fi însoțite de mai multe simptome.

Din punct de vedere oftalmologic, cefaleea poate fi asociată cu:

  • Hipermetropie
  • Miopie
  • Astigmatism
  • Strabism
  • Glaucom cu unghi închis
  • Alergiile oculare
  • Arterita cu celule gigantice
  • Hipertensiune arterială intracraniană idiopatică
  • Nevrita optică
  • Fotokeratită
  • Toxoplasmoza

 

Este important să ne amintim că mulți oameni nu știu că au o boală oculară, deoarece adesea nu există semne sau simptome de avertizare, sau presupun că vederea slabă este o parte naturală a îmbătrânirii. Detectarea precoce și tratamentul problemelor oculare este cea mai bună modalitate de a vă menține vederea sănătoasă pe tot parcursul vieții. În multe cazuri, orbirea și pierderea vederii pot fi prevenite!Primul lucru pe care îl poate face o persoană care suferă de cefalee, este să elimine cauzele oftalmogice ale acesteia.

Un control oftalmologic făcut cu grijă va putea stabili dacă cefaleea are o cauză oculară. În urma examenului oftalmologic complex, medicul poate recomanda, după caz, tratamente locale cu picături, ori purtarea de ochelari sau lentile de contact pentru corectarea viciului de refracție identificat. Tot mediciul oftalmolog este cel care poate recomanda un consult din cadrul altei specializări (neurologic, cardiologic etc) 

Medicii recomandă evaluarea oftalmologică la fiecare 2 ani, pentru varste cuprinse intre 18 – 55 ani și anual, dupa varsta de 45 de ani

Pentru persoanele de orice vârstă cu simptome sau cu risc de apariție a bolii oculare, se recomandă consultul oftalmologic iar acesta va decide intervalul de timp pentru reevaluare medicală. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

1.     ” Eye Pathology”, www.med.stanford.edu

2.     ”Headache”, www.aao.org

3.     ”Cefaleea poate avea cauze oculare”, www.i-care.ro

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala