Eliminarea alcoolului din sânge diferă în funcție de mai mulți factori cum ar fi: sexul, vârsta, greutatea consumatorului, cantitatea de alcool și timpul în care respectiva cantitate a fost consumată.

Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru metabolizarea alcoolului și eliminarea lui din organism. Astfel, ritmul de metabolizare al acestuia nu poate fi accelerat semnificativ prin nicio metodă.

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, timpul fiind influențat de tipul de bătutură alcoolică, cantitatea consumată și timpul în care a fost consumată.

O cantitate de 500 de ml de alcool de 5% (echivalentul unei beri) este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore.

În cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?

  • Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
  • Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
  • Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore
  • Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
  • Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Principalii factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Vârsta: alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Greutatea: cantitatea de alcool se împarte în funcție de numărul de kilograme, astfel cei care au mai puține kilograme vor fi afectați mai puternic de consumul de alcool.

Sexul: femeile au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați, astfel că, atunci când beau, își vor reveni mai greu. Alcoolul din sânge, în cazul lor, este mai greu de eliminat.

Stomacul gol: Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul persoanelor care au consumat alcool pe stomacul gol având un metabolism mai rapid. În schimb, dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie

  1. “NIAAA Publications.” Nih.gov, 2022, https://pubs.niaaa.nih.gov
  2. Campillo, B. “Hormonal Responses in Alcoholism.” Comprehensive Handbook of Alcohol Related Pathology, 2005, pp. 979–990, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-012564370-2/50078-7
  3. “Alcohol Metabolism.” Bowling Green State University, 2019, www.bgsu.edu
  4. “How Is Alcohol Eliminated from the Body? – the Alcohol Pharmacology Education Partnership.” Duke.edu, 2022, https://sites.duke.edu
  5. ”În cât timp este eliminat alcoolul din organism?” https://www.medlife.ro
  6. “Do People Who Exercise Have a Higher Alcohol Tolerance?” Healthy Living, 2013, https://healthyliving.azcentral.com

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala