Chestionarul privind activitatea fizică în medicina generală (The General Practice Physical Activity Questionnaire – GPPAQ) a fost dezvoltat de Scoală Londoneză de Igienă și Medicină Tropicală ca o metodă validată de măsurare a nivelului de activitate fizică.

 Scopul introducerii acestui instrument a fost acela de a permite medicilor de familie să răspundă recomandărilor serviciilor naționale de sănătate care statuează obligativitatea “ echipelor din medicina primara de a evalua și înregistra factorii de risc modificabili inclusiv activitatea fizica”.

  1. Menționează tipul și cantitatea de activitate fizică pe care o implică activitatea ta profesională.

Alege o singură variantă:

  1. a) Nu lucrez (de exemplu, pensionari, pensionari din motive de sănătate, șomaj, îngrijitor full-time, etc.)
  2. b) Majoritatea timpului am activitate la birou, pe scaun
  3. c) Îmi petrec cea mai mare parte a timpului în picioare sau mergând pe jos. Cu toate acestea, munca mea nu are nevoie de mult efort fizic intens (de exemplu, asistent magazin, coafor, agent de pază etc)
  4. d) Munca mea implică efort fizic, inclusiv manipularea unor obiecte grele și utilizarea de instrumente (de ex. instalator, electrician, tâmplar, curățenie, asistentă spital, grădinar, lucrători poștali etc.)
  5. e) Munca mea implică activitate fizică intensă, inclusiv manipularea unor obiecte foarte grele (de ex. schele, muncitor în construcții, vidanjor, etc.)

 

  1. În ultima săptămână, câte ore ați efectuat fiecare dintre următoarele activități?

 

  1. a) Exerciții fizice, cum ar fi înot, jogging, aerobic, fotbal, tenis, antrenament la sală, gimnastică etc.

Deloc     Ceva mai puțin de 1 ora        Între 1 și 3 ore              Peste 3 ore

 

  1. b) Ciclism, inclusiv mers cu bicicleta la serviciu sau în timpul liber

Deloc      Ceva mai puțin de 1 ora        Între 1 și 3 ore              Peste 3 ore

 

  1. c) Mers pe jos, inclusiv către locul de muncă, la cumpărături, plimbări etc.

Deloc      Ceva mai puțin de 1 ora         Între 1 și 3 ore             Peste 3 ore

 

  1. d) Gospodărie / îngrijirea copiilor e Grădinărit / bricolaj

Deloc       Ceva mai puțin de 1 ora         Între 1 și 3 ore             Peste 3 ore

 

3.Cum ați descrie ritmul dvs de mers pe jos, de obicei? Vă rugăm să marcați un singur răspuns

Ritm lent (sub 4 km/h) 

Ritm mediu constant 

Ritm alert

Ritm rapid (peste 6 Km)

 

Chestionarul se aplică persoanelor cuprinse între 17-74 ani.

 

Înterpretare:

INACTIV: muncă sedentară și niciun exercițiu fizic sau mers pe bicicletă

MODERAT INACTIV: muncă sedentară și sub o oră de exercițiu fizic și/sau mers pe bicicletă pe săptămână sau muncă în picioare și fără exerciții fizice sau mers pe bicicletă

MODERAT ACTIV: muncă sedentară și 1-2,9 ore de exerciții fizice si/sau mers pe bicicletă pe săptămână sau muncă în picioare și sub o ora de exerciții fizice si/sau mers pe bicicletă pe săptămână SAU muncă fizică și fără exerciții fizice si/sau mers pe bicicletă

ACTIV: muncă sedentară și peste 3 ore de exerciții fizice si/sau mers pe bicicletă pe săptămână  sau muncă în picioare și 1-2,9 ore de exerciții fizice ș i/sau mers pe bicicletă pe săptămână sau muncă fizică și sub o oră de exerciții fizice și/sau mers pe bicicletă pe săptămână sau Muncă fizică grea

 

Conform ghidului NICE, daca se apreciază prin intermediul unui instrument validat precum GPPAQ ca un pacient nu este activ, medicul trebuie să-i ofere o scurta intervenție care să include următoarele recomandări:

  • nivelului recomandat de activitate fizica se stabilește în funcție de vârstă, sex, patologii asociate, iar medicul trebuie să ia în considerare și nevoile, preferințele și circumstanțele pacientului;
  • stabilirea unor obiective – furnizarea unor informații scrise asupra beneficiilor activității fizice și asupra posibilităților locale de a face mișcare;
  • monitorizarea pacientului la 3-6 luni;
  • pentru pacienții cu risc de boala cardiovasculara mai mare de 30% la 10 ani, GPPAQ trebuie completat anual.

Pacienții calificați drept “activi” trebuie să primească încurajări pentru a se menține la fel și pe viitor sau pentru a-si creste ușor nivelul de activitate fizica.

Acest chestionar completat în afara unui consult medical este cu titlu informativ. Deși chestionarul include mersul, activitatea casnică, activitățile fizice în mijlocul naturii acestea nu se reflecta în scorul final datorita supraevaluărilor observate pe perioada validării ceea ce necesita întrebări suplimentare în timpul unui consul medical.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Centrul medical de studii pentru Medicina Familiei

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala