A fost diagnosticat PRIMUL caz din lume de infectare cu virusul variolei maimuței la copil. Anunțul vine după ce în ultimele trei luni luni au fost confirmate 14.000 de cazuri numai la adulți. Este vorba despre un băiețel mai mic de 10 ani din Olanda. Anunțul a fost făcut de medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

„A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimutei la copil – un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate în Amsterdam”, a anunțat, joi seară, medicul Marius Geantă, într-un mesaj pe Facebook. 

Cazul datează de la sfârșitul lunii iunie, dar a fost diagnosticat abia acum, potrivit monitorizării europene – eurosurveillance.org.

La sfârșitul lunii iunie 2022, un copil de sex masculin mai mic de 10 ani fără antecedente medicale relevante s-a prezentat la o cameră de urgență pediatrică din Amsterdam, Olanda. Băiețelul este  vaccinat conform programului național de vaccinare olandez și a avut varicela când avea 5 ani. Cu trei săptămâni înainte de vizita la medic, a avut o durere în gât fără febră, care a dispărut spontan în ziua următoare. Zi în care a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână, iar la revenirea în țară au fost observate două mici leziuni cutanate rotunde pe bărbie și obraz.

A fost tratat cu o cremă antifungică bănuindu-se o dermatomicoză, însă în următoarele zile au apărut mai multe leziuni pe fața copilașului. A urmat apoi un tratament cu cremă pe bază de antibiotice. În zilele următoare, pe fața copilului au apărut mai multe leziuni și astfel a ajuns să fie consultat de medicii infecționiști care i-au pus diagnosticul de variola maimuței.

Copilul se simte bine, este alert, nu are febră, potrivit medicilor.

Anunțul identificării primului caz de variola maimuței la copil vine la trei luni de la depistarea primelor cazuri la adulți. Peste 100 de cazuri erau confirmate până pe 22 mai în ţări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Franţa, Statele Unite şi Australia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 14.000 de cazuri de variola maimuţei în întreaga lume, cu cinci decese raportate în Africa, a anunțat miercuri directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost înregistrate în Europa, în special în rândul bărbaţilor care au relaţii sexuale tot cu bărbaţi, a transmis OMS, deşi toate decesele au avut loc în Africa, regiunea în care s-au descoperit focare de variola maimuţei.

Printre simptomele variolei maimuței se numără febra, durerile de cap și cele musculare, precum și o erupție care începe adesea pe față și se extinde apoi pe tot corpul. Majoritatea pacienților își revin după câteva săptămâni, cazurile letale sunt rare. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala