Masca de protecție ar putea deveni din nou obligatorie în spațiile închise, după ce cazurile de Covid-19 au crescut considerabil în ultimele zile în România. Ministrul Sănătății a vorbit despre o eventuală revenire la purtarea măștii de protecție începând din toamnă. În schimb, Alexandru Rafila a transmis unde trebuie purtată acum masca de protecție.

“Masca a revenit în unitățile sanitare. Noi avem o bază legală care permite fiecărei unități sanitare, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, să utilizeze masca, atât personalul, cât și pacienții, pentru prevenirea transmiterii infecțiilor nosocomiale, diverse infecții și aici includ și infecția cu coronavirus.

E un ordin din anul 2016, ordinul 1101 care este disponibil în acest moment și își poate face efectul fără niciun fel de probleme la nivelul unităților sanitare.

Dacă discutăm în general, masca trebuie purtată în spațiile închise, aglomerate și în mijloacele de transport în comun. Noi nu putem face decât o recomandare în momentul de față, dar, în mod evident, dacă va există o situație care să pună sistemul de sănătate în pericol, în ceea ce privește gradul de absorbție al pacienților, fie COVID, fie alte patologii, sigur că noi vom prezenta această situație, iar Guvernul României va lua măsurile pe care le consideră necesare într-un astfel de context”, a declarat ministrul Sănătății. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala