Lucian Duță, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a vorbit, miercuri seara, în cadrul emisiunii ”Culisele Statului Paralel”, despre scandalul imunoglobulinei.

 

„Acum 10 ani, România a avut curaj să taxeze firmele de medicamente Big Pharma în România. A avut curaj să ceară să plătească un anumit impozit, taxa clawback, 350 de milioane euro pe an, folosiți pentru a recumpăra medicamente pentru pacienții români.

Reacția a fost violentă, să scoată această taxă, iar dacă acesta a fost refuzată, ei nu au mai adus medicamente în România. Nu știm de fapt câți oameni au murit.

Investigația consiliului concurenței vine să confirme ceea ce am discutat de multe ori, șantajul asupra statului român. Este o investigație tardivă. Nimeni nu vorbește că acest șantaj s-a transformat în crimă împotriva unor pacienți.

Domnul Voiculescu este agentul de propagandă al acestor firme și cel care s-a făcut că plânge pe umărul bolnavilor, care sufereau consecințele șantajului pe care aceste crize le făceau asupra statului român.

Probabil că peste mulți ani ni se va răspunde la o întrebare foarte actuală: de ce pacienții români nu au acces la tratament eficient, dovedit clinic, respectiv Paxlovid, în această epidemie de Covid? Paxlovid este medicamentul de elecție care vindecă această boală.

(…) DSP a ajuns o institutie super-politizată, în realitate nu prea face nimic. DSP în această pandemie nu are treabă cu ce se întamplă cu pacienîii, nu raspund la telefoane”, a precizat Lucian Duță, la Realitatea PLUS.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala