Descriind noile variante de COVID-19 drept nişte „wild carduri”, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că Omicron nu va fi ultima tulpină şi că posibilitatea apariţiei altor noi variante este foarte mare.

În timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri transmise în direct pe platformele de socializare ale OMS, responsabilul COVID-19 din cadrul structurii, Maria Van Kerkhove, a declarat că agenţia globală de sănătate urmăreşte patru versiuni diferite ale Omicron.

„Ştim multe despre acest virus, dar nu ştim totul. Şi, sincer, variantele sunt nişte wild carduri pentru noi. Aşa că urmărim acest virus în timp real, pe măsură ce se modifică, pe măsură ce se schimbă… însă virusul are mult spaţiu de mişcare”, a spus ea, citată de Outlook India.

 

„Omicron este cea mai recentă variantă de îngrijorare. Şi nu va fi ultima variantă despre care va vorbi OMS. Următoarea ştim că va veni, dar sperăm că va dura ceva timp până atunci. Trebuie să ne asigurăm că, din nou, nu doar creştem acoperirea vaccinării, ci şi luăm măsuri pentru a reduce răspândirea”, a mai declarat Maria Van Kerkhove.

De la desemnarea lui B.1.1.529 ca variantă de îngrijorare pe 26 noiembrie 2021, au fost identificate mai multe filiaţii. Acestea includ liniile Pango BA.1, BA.1.1, BA.2 şi BA.3, toate fiind monitorizate de OMS sub umbrela

 

BA.2 este mai transmisibil decât BA.1, aşa că ne aşteptăm ca BA.2 să fie detectat în întreaga lume”, a adăugat reprezentanta OMS.

Potrivit raportului epidemiologic săptămânal al agenţiei de sănătate a ONU, varianta Omicron este din ce în ce mai dominantă, reprezentând aproape 97% din toate cazurile.

„Prevalenţa variantei Omicron a crescut la nivel global şi este acum detectată în aproape întreaga lume. Cu toate acestea, multe dintre ţările care au raportat o creştere timpurie a numărului de cazuri din cauza variantei Omicron, au raportat în ultima săptămână o scădere a numărului total de cazuri noi de la începutul lunii ianuarie 2022”.

La nivel global, în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, numărul de noi cazuri de COVID-19 a scăzut cu 17% faţă de numărul raportat în săptămâna precedentă, în timp ce numărul de noi decese a crescut cu 7%.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala