Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii ianuarie, imediat după sosirea dozelor de vaccin, au anunțat reprezentanții CNCAV, joi seara. Au fost prezentate cele mai importante informații pe care trebuie să le știe părinții când merg cu copilul pentru vaccinarea anti-COVID-19, inclusiv posibilele reacții adverse.

DOZA DE VACCIN pentru copii. Astfel, la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg).

CUM se administrează vaccinul la copii. Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

UNDE sunt vaccinați copiii. Vaccinarea se poate efectua atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie.

PROGRAMARE copii în platforma de vaccinare. Platforma de programare a fost actualizată de STS și se vor putea face programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, după ce vaccinul va fi disponibil în România.

„Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe în România după recepționarea dozelor necesare. Estimăm să primim aceste doze în a doua jumătate a acestei luni”, au mai precizat reprezentanții CNCAV.

REACȚII ADVERSE vaccinare COPII. Despre posibilele reacții adverse, CNCAV amintește că riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani.

„Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0,2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile”.

Mai multe informații despre recomandarea EMA privind vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani: https://bit.ly/3HAitfC

Precizări legate de vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost făcute de CNCAV pe pagina de Facebook RO-Vaccinare

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala