Până pe 2 ianuarie, în România au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, din care 63 (68%) au fost identificate la persoane complet vaccinate, potrivit ultimelor date ale INSP. Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

Potrivit INSP, în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, a explicat că, în perioada în care au început să apară cazurile de Omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complicaţii din cauza bolii în cazul lor. 

Medicul afirmă că cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. 

În formele uşoare de omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala