Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca a atras atenția privitor la faptul că OMICRON se răspândește cu repeziciune, însă va fi un val caracterizat de un număr mare de îmbolnăviri, dar cu un număr mai mic de oameni care să necesite spitalizare.

Medicul susține că Valul 5, generat de Omicron, va dura mai puțin decât valul 4, generat de varianta Delta. „Va dura mai puțin. Realitatea științifică, perioada de incubație și simptomatologie determinată de varianta omicron este mai scurtă și atunci, cel mai probabil, perioada de timp pe care se va întinde valul 5 va fi una mai scurtă. Cred că va fi un val caracterizat de un număr mare de îmbolnăviri, dar cu un număr mai mic de oameni care să necesite spitalizare sau care să necesite măsuri de terapie intensivă. Studiile din Marea Britanie ne spun că varianta omicron determină forme mai bânde de boală care reduc necesarul de internare cu 40-50%.

Este o realitate faptul că omicron este comunitar. Suntem în faza inițială de transmitere, asta înseamnă că suntem la începutul curbei de accelerare. Uitându-ne la propunerile matematice transmise de toate celelalte țări europene vedem că transmiterea se va accelera extrem de rapid, asta înseamnă că de la o zi la alta se va dubla numărul de cazuri. Cel mai probabil, după prima jumătate a lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu varianta omicron”, a spus Radu Țincu, la Realitatea PLUS.

Întrebat cât ar estima că va fi numărul de cazuri care s-ar atinge în România și când ar putea fi atins, medicul a răspuns: „E greu de făcut o estimare cu privire la numărul de cazuri. Avem estimarea INSP care spune că putem ajunge la 25.000 de cazuri, însă având în vedere că varianta omicron poate îmbolnăvi atât persoanele care au trecut prin boală și persoanele care sunt vaccinate, la o perioadă de trei luni după ce au făcut boala ori s-au vaccinat, e greu de făcut o astfel de predicție. Dar văzând ce se întâmplă în Franța, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, în contextul în care populația este vaccinată în procent foarte mare, probabil că aceste cifre sunt unele realiste și vor exista undeva la 20.000-25.000 de cazuri pe zi”.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala