Medicul Adrian Marinescu susține că noua tulpină Omicorn se răspândește rapid în România, la fel cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, a declarat, la Realitatea Plus, că este de așteptat ca momentul de vârf al valului 5 să fie spre finalul lunii ianuarie, în jur de 1 februarie.

Până luni, în România au fost confirmate 38 de cazuri Omicron, dar numărul acestora va crește progresiv, a afirmat Marinescu.

„Avem zilnic cel puțin 10 cazuri, dar nu trebuie să ne surprindă, pentru că valul 5 este deja în Europa și, poate într-o formă incipientă, chiar în România. Acest lucru nu trebuie nici să ne sperie pentru că sunt totuși semnale că această formă Omicorn este mai puțin severă. (…) Creșterile vor fi de la o zi la alta, probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie, în funcție de interacțiunea din perioada sărbătorilor, probabil va fi un vârf spre 1 februarie„, a declarat Adrian Marinescu.

Specialistul epidemiolog a mai afirmat că lumea medicală și cercetarea s-au mișcat repede în fața noilor mutații și că este de așteptat ca la începutul anului viitor să apară o nouă variantă de vaccin.

„Chiar dacă are mai multe mutații și se transmite mai rapid, sperăm ca această formă să fie mai puțin periculoasă și că odată cu acest val 5 vom ieși din pandemie. Din datele pe care le avem acum, schema completă de vaccinare ne ajută să nu facem o formă severă, ăsta e rolul oricărui vaccin, să ne ajute să trecem printr-o formă mai ușoară a bolii,” a mai afirmat Marinescu la Realitatea Plus. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti