Medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” din București, avertizează că după sărbători va crește sigur numărul celor infectați coronavirus și că cea mai sigură soluție rămâne vaccinarea. Medicul a vorbit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, și despre medicamentele antivirale necesare în tratamentul COVID-19. 

„Ceea ce vedem acum este încheierea valului 4. Sigur că după o perioada linistita de sărbători va fi și o crestere, in a doua parte a lunii ianuarie, la finalul lunii ianuarie”, a avertizat Adrian Marinescu, luni, într-o declarație pentru Realitatea PLUS. 

„Nu înseamnă că vor fi cazuri severe, dar trebuie să fim pregătiți. (Așteptăm) o situație mai bună decât pe cea pe care o preconizam. Este evident că vor fi probleme în spitale, că vor ajunge pacienți în Terapie Intensivă. Rămân aceleași probleme in ATI. Ne uitam si vedem varianta Omicron, sperăm sa fie mai putin agresiva”, a mai spus Adrian Marinescu.

„Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le facem mai bine in valul al 5-lea”, a mai spus medicul infecționist subliniind că vaccinarea rămâne cea mai bună soluție, precum și tratamentele antivirale, care să ajungă la pacienți prin intermediul medicilor de familie.

Întrebat de stocurile de medicamente, în condițiile în care tratamentul pentru o singură al unui pacienti COVID-19 internat la ATI înseamnă zeci de tablete, flacoane, soluții perfuzabile sau fiole, zi medicul infecționist a amintit că „acum ne confruntăm cu un număr mai mic de pacienți, dar la un vârf al valului, cu un număr foarte mare de pacienți pe zi în camerele de gardă, este foarte greu cu medicamentele. Cum a fost cu Tocilizumab a fost greu, nu numai în România, pentru că cererea, pe tot mapamondul, era uriașă”.

„Ce va fi in valul 5 speram sa fie o imbunatatire si sa nu fie un număr uriaș de pacienți. Când numarul e foarte mare , e foarte  greu să rezolvi o situatie, si de aceea e bine, preventiv, să nu se ajungă la acest număr mare”, a mai spus directorul medical de la „Matei Balș”.

„Cel mai probabil că vor fi multe cazuri.  Dar trecerea prin boală șo vaccinarea vor face diferența. Vorbim de o tulpină mai puțin agresivă. Sperăm să avem în 2022 etapa de conviețuire (cu virusul – n.red.), când lucrurrile sunt mult mai ușor de echilibrat”, a mai spus medicul infecționist Adrian Martinescu, luni, la Realitatea PLUS.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala