Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a vorbit la Realitatea PLUS, despre două dintre principalele „provocări” ale acestei perioade: țânțarii și căpușele. Medicul a analizat, însă, și situația de la acest moment a pandemiei de COVID-19, din România, subliniind din nou importanța vaccinării pentru a putea ajunge la „închiderea acestei pandemii”.

„Dacă este vară, vorbim de țânțari, căpușe și nu numai. Situația e știută, se întâmplă de ani și ani de zile. În plan individual, e clar că avem lucruri de făcut. Când mergem la iarbă verde, în parc, la pădure sau chiar în propria curte, trebuie să fim atenți, mai ales la copii mici, să observăm dacă sunt sau nu mușcați de căpușe, să facem acea scanare, inclusiv scalpul. Dacă suntem mușcați, trebuie să fim atenți să scoatem în întregime căpușa sau să mergem la un cabinet specializat, unde se va face extragerea căpușei, urmată de profilaxia cu antibiotic pentru care trebuie și o rețetă. Dacă reușim să o scoatem în 24 de ore, nu e nicio problemă.

Cu țânțarii e greu de rezolvat. Trebuie să folosim haine răcoroase, de culoare deschisă, care să protejeze tot corpul. Dacă suntem mușcați, trebuie să ne dăm seama dacă suntem cu o componentă alergică sau nu”, a spus medicul.

Cât privește pandemia de coronavirus și înmulțirea cazurilor de infectare cu varianta Delta, cunoscută și ca varianta indiană a COVID-19, Adrian Marinescu a spus: „Sigur că ne-am dori să rezolvăm pandemia dacă se poate chiar astăzi, dar trebuie să fim vacccinati toți ca să închidem acest ciclu (…). Trebuie să fim realiști, să nu mai folosim termenul de val. Să ne gândim ce putem face până în septembrie și cum ne-am putea pregăti și aici sunt 3 componente: 1.) Să tratăm toți pacienții, și pe cei care nu au patologie; 2.) să știm ce înseamnă măsuri restrictive și relaxări – să găsim un echilibru între ele; 3) Vaccinul. Dacă suntem vaccinați în număr semnificativ, putem transforma Covid-19 într-o variantă de guturai chiar și pentru cei cu patologii”, a spus medicul.

Potrivit acestuia, în prezent, campania de vaccinare din țara noastră „nu merge așa cum ne-am fi droit”. Acest lucru, spune el, era însă de așteptat: „Nu se întâmplă doar la noi. Dacă nu mai ai oameni vulnerabili, sigur că nu se mai recurge la vaccinare. E și perioada de vacanță, oamenii au alte preocupări”.

Cu toate astea, Marinescu a subliniat că vaccinarea rămâne singura soluție din cele 3 puncte de vedere deja anunțate de specialiști: 1.) să faci o formă ușoară; 2.) să reduci riscul transmiterii bolii; 3) să reduci circulația virusului la nivelul poulație. Doar așa, crede medicul infecționist, „se va ajunge la închiderea pandemie într-un timp rezonabil”. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala