Cantitatea de virus pe care o persoană infectată cu tulpina Delta o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul infectării cu varianta iniţială, avertizează specialiştii, care subliniază că vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital.

 

O persoană care se infectează cu tulpina Delta a noului coronavirus are o încărcătură virală de o mie de ori mai mare decât varianta iniţială a virusului, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă

Acesta a adăugat că, în cazul persoanelor vaccinate cu un ser care are la bază tehnologia ARN mesager, anticorpii au o activitate de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta, dar imunizarea „reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”. 

„Cea mai importantă caracteristică a variantei Delta este legată de hipertransmisibilitate. Este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, cu tulpina parentală. Sunt, de fapt, o sumedenie de mutaţii care sunt acumulate la nivelul proteinei Spike. Practic, cantitatea de virus pe care o persoană infectată o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul în care ar fi fost infectată cu varianta iniţială”, a explicat medicul.

Conform acestuia, o persoană infectată poate genera, la rândul său, până la alte nouă persoane bolnave. Gheorghiţă a calificat această situaţie drept „un lucru îngrijorător”.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala